niske temperature donijele probleme

Vrijeme je viroza, sve mjere koje smo naučili u koroni treba primjenjivati i sada

23.11.2023.
u 06:59

Jedan od načina prevencije je i nošenje maske, a preporučuje se i redovito pranje ruku, odnosno trebamo primjenjivati sve ono što smo u naučili u vremenu kada se pojavila korona. Prenapučene prostorije treba izbjegavati kada god se to može. To su neke osnovne mjere - objašnjava za Večernji list dr. Černy Obrdalj, ističući važnost cijepljenja

Studeni nam posljednjih dana donosi prave kasnojesenske odlike vremena, a u tom ritmu nastavljamo i idućih dana. Kako je najavljeno, iduća dva dana bh. građane očekuju obilne oborine diljem BiH, piše Večernji list BiH.

U nizinama je uglavnom prognozirana kiša, dok se na planinama može očekivati prvi obilniji snijeg ove sezone. Naravno, sve ove vremenske prilike pratit će i niže temperature koje su već, kako doznajemo, donijele određene zdravstvene tegobe.

Prevencija je bitna

Kako se ponašati tijekom hladnijih dana te kako preventivno djelovati, spriječiti i ublažiti moguće daljnje zdravstvene tegobe, pitali smo dr. Editu Černy Obrdalj, voditeljicu Službe obiteljske medicine u Domu zdravlja Mostar.

- Budući da nam je hladnije vrijeme već stiglo i puno vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, vrlo važno je prostorije redovito provjetravati, pogotovo ako znamo da osoba koja boravi s nama u prostoru ima neku respiratornu virusnu infekciju. Jedan od načina prevencije je i nošenje maske, a preporučuje se i redovito pranje ruku, odnosno trebamo primjenjivati sve ono što smo u naučili u vremenu kada se pojavila korona. Prenapučene prostorije treba izbjegavati kada god se to može. To su neke osnovne mjere - objašnjava za Večernji list dr. Černy Obrdalj, ističući važnost cijepljenja.

- Preporuka je da se cijepe svi stariji od 65 godina, što se posebno odnosi na kronične bolesnike. Važno je znati da cjepiva još ima u Zavodu za javno zdravstvo a ima ga i u ljekarnama. Inače, cijepljenje je kod nas počelo i odziv je kao i dosadašnjih godina. Uglavnom, dolaze naši uobičajeni pacijenti koji se cijepe već godinama - objašnjava nam dr. Černy Obrdalj. Zanimalo nas je i kakvo je stanje sada. Ima li viroza, gripe, korone…

- Respiratornih bolesti, viroza ima, premda ne mogu reći da nam se pacijenti masovno javljaju zbog tih problema. Ima i obične prehlade, virusnog, febrilnog katara, i to je malo teža bolest. Korone također ima. Premda, ponavljam, situacija nije alarmantna. Kada govorimo o gripi, u mojoj praksi još uvijek nije zabilježen ni jedan slučaj. Kada je riječ o najmlađima, prema podacima koje sam dobila iz pedijatrijske službe, ima i slučajeva velikog kašlja, bolesti za koju inače postoji cjepivo. Stoga, poruka roditeljima je da prate kalendar cijepljenja i da dovode djecu na redovita cijepljenja - kaže dr. Černy Obrdalj, dajući neke od savjeta kojih bi se, kaže, trebali svi pridržavati.

- U slučaju pojave temperature, kihanja i kašlja prvo je važno početi sa samoliječenjem. To podrazumijeva dobru hidrataciju, obilje tekućine, biljnih čajeva i negazirane vode. Ako je temperatura iznad 38, potrebno ju je skidati paracetamolom i ibuprofenom, naravno, ako osoba nema alergiju na lijekove. Ako ovakvo stanje traje više od četiri dana, potrebno se javiti liječniku kako se ne bi razvile neke komplikacije za neke virusne bolesti - zaključila je voditeljica Službe obiteljske medicine u Domu zdravlja Mostar dr. Edita Černy Obrdalj.

Zagađen zrak i opasnosti

Osim viroza, prehlada..., hladnije vrijeme donosi i zagađenje zraka, koje posebno može biti opasno za plućne bolesnike, srčane bolesnike, trudnice, djecu i starije. Upravo je jučer objavljeno kako je Sarajevo bio treći grad na svijetu po zagađenosti zraka, odmah iza New Delhija i Lahorea. Zrak u studenome, prosincu i siječnju zna biti označen kao “vrlo nezdrav”, što je bio slučaj i jučer.

- Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati boravak vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produljena ili veća naprezanja tijekom boravka vani - navode iz Ekoakcije, koja objavljuje podatke o kvaliteti zraka u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?