Zastupnički dom BiH

Vrankić izabran za generalnog revizora Ureda za reviziju

dragan vrankić
28.10.2015.
u 15:48

Usvajanjem nekoliko prijedloga zakonskih rješenja danas je u Sarajevu okončana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zastupnici su usvojili dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom zakonodavnom postupku, čime je omogućeno da se u elektronski registar upiše općina Stanari u Republici Srpskoj i tako su otklonjeni problemi oko određivanja JMB-a građana te općine.

Podržan je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima.

U drugom čitanju podržan je Prijedlog zakona o strancima kojim se regulira postupak ulaska stranaca u BiH, uključujući i vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljenje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH koji je predložio zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović nije dobio potrebnu podršku jer je usvojeno negativno mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva.

Zastupnici su usvojili Izvješće o izvršenju proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2014. godinu te Izvješće o financijskoj reviziji Izvješća o izvršenju proračuna, kao i Izvješće o izvršenoj reviziji učinka o temi "Energetska efikasnost u institucijama BiH".

Usvojena je inicijativa zastupnika SDA Senada Šepića da Zastupnički dom obveže Kolegij da, kvartalno, utvrdi obveznu točku dnevnog reda s nazivom "Informacija Vijeća ministara o realizaciji obveza BiH na europskom putu i stupanj ispunjavanja obveza BiH iz Akcijskog plana za realizaciju Reformske agende".

Izabrano je troje ombudsmena za ljudska prava i to Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić, te za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH Dragan Vrankić i za njegovog zamjenika Ranko Krsman.

Zastupnici su dali suglasnot i na ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, čime je okončana sjednica Zastupničkog doma PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?