Izbjegnuta tragedija

Voda u jami Raspotočje, poplavljena oprema vrijedna 30 mil. maraka

30.10.2017.
u 08:52

Investicija Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH u vidu širokočelnog kompleksa u kojem je smješten stroj za otkop ugljena iz jamskih prostorija vrijednosti oko 30 milijuna konvertibilnih maraka već danima je poplavljena u jami Raspotočje Rudnika mrkog ugljena Zenica, doznaje Klix.ba.

Kako se doznaje, strojevi za otkop ugljena, koji su inače trebali popraviti financijsko stanje rudnika s iskopima od 30.000 tona mjesečno, poplavljenu su više od deset dana.

Prilikom rada stroja u jednom od otkopnih polja došlo je do probijanja vode u tunel, zbog čega je oprema bila u potpunosti poplavljena, a životi komorata su, na svu sreću, sačuvani. Ispumpavanje vode s dvije crpke i dvije muljarice traje više od deset dana, a prije nekoliko dana uključena je i treća crpka.

Za sada nije poznato odakle je voda napunila otkopnu prostoriju niti je poznata šteta koja je nastala, a više informacija trebalo bi biti poznato početkom tjedna. Inače, u jami Raspotočje Rudnika mrkog ugljena Zenica još u rujnu je u rad pušten širokočelni stroj koji je u svom probnom razdoblju za tri puta povećao proizvodnju u ovoj jami od 1000 tona ugljena po danu, odnosno 30.000 tona mjesečno.

Od 1. siječnja do 31. kolovoza rudnici ugljena u odnosu na 2016. godinu proizvodnju su podigli za više od 350.000 tona, a u odnosu na 2015. godinu proizvodnja je podignuta za 667.000 tona.

Elektroprivreda BiH želi u budućnosti da rudnici budu stabilna društva i da se doprinosi i porezi izmiruju državi, kao i obveze za koncesije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije