REVIZIJA

Vlast u HNŽ-a na telefonske usluge potrošila 1,2 mil. KM

Boras
Stojan Lasić
30.07.2010.
u 07:38

Vlada HNŽ-a u vrijeme krize zbog svoje rastrošnosti napravila minus od 17 milijuna KM. Ured za reviziju institucija FBiH dao negativno mišljenje na rad Vlade

Netransparentno trošenje proračunskog novca, visoki novčani izdaci za službena putovanja, mobitele, nezakonito zapošljavanje novih djelatnika u županijskoj administraciji - samo su dio anomalija zbog kojih je Ured za reviziju institucija FBiH u svom najnovijem izvješću rad vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u prošloj godini ocijenio negativnom ocjenom. U razdoblju recesije, kad svaka vlast kirurškom preciznošću određuju svaku proračunsku stavku, Vlada HNŽ-a u prošloj godini napravila je 17, 4 milijuna KM rashoda. U izvješću revizora stoji da su županijska primanja 2009. godine iznosila 146,566.691 KM, dok su rashodi i izdaci iznosili 164,015.993 KM.

Preskup službeni put

Financijska rupa u županijskom proračuna djelomično je pokrivena iz kredita po stand-by aranžmanu u iznosu od 5,100.000 KM. Proračunskog deficita možda i ne bi bilo da su županijska Vlada i njezini ministri u vrijeme krize obuzdali svoje troškove kod službenih putovanja, uporabe službenih mobilnih telefona, kao i pri nabavi goriva i vozila. Na ime materijalnih troškova korisnici županijskog proračuna HNŽ-a potrošili su više od 20.9 mil. KM. U ovaj iznos ukalkulirani su izdaci za putne troškove iskazani u iznosu od 232.773 KM, od čega se na izdatke za troškove službenog putovanja u zemlji odnosi 149.272, a na troškove službenog putovanja u inozemstvo 83.501 KM. Premda županijska vlast raspolaže, kako kažu federalni revizori, relativno velikim voznim parkom, značajan broj službenih putovanja u zemlji i inozemstvu obavljen je osobnim automobilima, ali na financijski teret županijskoga proračuna.

Za telefone 1,2 mil. KM


Izdaci za telefonske usluge iskazani su u iznosu od 1,219.347 KM. Iako je Vlada donijela odluku da korištenje službenog mobitela odobrava predsjednik Vlade, uvidom u predstavljenu dokumentaciju revizori su utvrdili da se odluka nije poštivala. Veliki su troškovi napravljeni za usluge po osnovi ugovora o djelu u iznosu od 2,445.862 KM. Na ime honorarnog rada i sklopljenih ugovora o djelu s vanjskim suradnicima, najviše je isplaćeno za angažiranje nastavnog osoblja - u osnovnim 545.023 KM i srednjim školama 1,599.428 KM. Vladi se također zamjera što su se ugovori o djelu zaključivali za obavljanje poslova koji predstavljaju redovite poslove i zadatke proračunskih korisnika. Veliki, a nepotrebni troškovi u iznosu od 380.318 KM napravljeni su za financiranje rada raznih povjerenstava. Zbog činjenice da poslovi stručnih povjerenstava spadaju u kategoriju redovitih poslova vlasti, ova je isplata neutemeljena.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:38 30.07.2010.

Prije 5 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?