javne investicije

Vlada će uraditi reviziju javnih investicija, u proceduru idu samo projekti koji su spremni

22.11.2016.
u 08:00

Provođenje kapitalnih projekata u BiH konstantno je izloženo zastojima. Zbog političkih i birokratskih prepreka, brojni projekti su na čekanju, a država zbog toga plaća milijunske kazne jer su sredstva za provođenje istih već odavno odobrena od stranih financijskih institucija. Zbog toga je Povjerenstvo za program javnih investicija Federacije BiH predložilo Vladi FBiH da dođe do određenih promjena na ovome planu, piše Večernji list BiH.

Veliki broj projekata

U nacrt PJI Federacije BiH 2017. - 2019. godina, koji je Vlada Federacije BiH usvojila na 63. sjednici održanoj 22. srpnja 2016. godine, uključena su 42 projekata. Ukupna vrijednost svih projekata je 3,384 mlrd. KM, od čega se 279,85 mil. KM odnosi na devet kandidiranih projekata (od kojih su tri bila predmet ocjenjivanja Povjerenstva) i 3.104,90 mil. KM na 33 projekata u provedbi. Istodobno, Vlada Federacije BiH donijela je zaključak kojim je zadužila federalna ministarstva/javna poduzeća/podnositelje projektnih prijedloga za koje nije dostavljena relevantna prateća dokumentacija i podnositelje projektnih prijedloga za koje je djelomično dostavljena relevantna prateća dokumentacija da, za projekte koje kandidiraju za program javnih investicija Federacije BiH, u što kraćem roku dostave potpunu dokumentaciju kako bi projektni prijedlog mogao biti razmatran i, u skladu s uredbom, uvršten u program javnih investicija FBiH.

Stroži kriteriji

S obzirom na ograničena sredstva financiranja kapitalnih projekata, Povjerenstvo je zaključilo da je potrebno uredbom propisati dodatne kriterije kako bi se osiguralo da u program javnih investicija budu uključeni projekti s najvećim stupnjem pripremljenosti, kako bi prednost imali oni čija bi provedba bila izglednija u godinama na koje se odnosi program javnih investicija.

Povjerenstvo je analizom utvrdilo kako postoji nizak stupanj provedbe sredstava, problem angažiranja sredstava za projekte koji očekuju provedbu, visoke troškove nepovučenih sredstava te postojanje loše provedbe projekata. Naloženo je da Vlada Federacije BiH izvrši reviziju projekata koje kandidira, zauzme oštrije stavove kada je u pitanju ocjenjivanje projekata te da se sredstva koja su na čekanju više koriste.

U program javnih investicija kao prioritetni projekti trebaju biti uključeni oni s visokim stupnjem pripremljenosti, pogotovo kod projekata koji zahtijevaju pokretanje procedure za inozemno zaduženje.

Očekuje se kako će ovi zaključci uskoro biti provedeni te kako će veliki projekti konačno doći u fazu provedbe. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije