SILAJDŽIĆ U PANICI

Više od 40 000 građana se odreklo bh. državljanstva

haris silajdzic
arhiva vl
25.08.2010.
u 07:56

Državljanstva BiH najviše su se odricali bh. građani koji su u ratu otišli živjeti i sada ostali u Austriji i Njemačkoj

Haris Silajdžić ponovno je pozvao na ukidanje članka 17. Zakona o državljanstvu, tvrdeći da on diskriminira “pola milijuna bh. državljana koji su zbog genocida i etničkog čišćenja spas potražili u drugim zemljama”. Kao i prethodnih godina, pitanje dvojnog državljanstva ponovno se našlo u žiži predizborne kampanje.

Silajdžićevi potezi

No, ovaj Silajdžićev ne(očekivani) potez može se promatrati i kroz prizmu paničnog straha, iz razloga što se dosad više od 40.000 građana odreklo bh. državljanstva. Iako nema podataka o nacionalnoj pripadnosti onih koji su se odrekli, prema nekim informacijama, bh. državljanstva su se odricali, kako Hrvati i Srbi, tako i Bošnjaci, ali u manjoj mjeri. Kako su godišnji odmori još uvijek u tijeku, mnogi naturalizirani “Nijemci” i “Austrijanci” iz BiH upravo ovih dana borave u BiH i, kako doznajemo, ispisuju se masovno iz bh. državljanstva. Među onima koji se ispisuju nalaze se mlađe osobe koje su napunile 18 godina i već sada svoju budućnost vezale uz zemlju u kojoj žive i gdje su završili dio školovanja. Nakon što je agresija na BiH raselila građane diljem svijeta, mnogi od njih su se odlučili nikada više ne vratiti, ali i odreći se bh. državljanstva. Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH, od 1992. ukupno su se 40.643 osobe odlučile odreći bh. državljanstva. Zanimljivo je kako je trend odricanja bio neujednačen svih godina.

Masovno se ispisuju

Naime, do 2000. ovaj trend nije bio toliko izražen. Tek nakon 2000. bilježi se porast odricanja, da bi 2003. kulminirao rekordom kada se 9200 građana odreklo državljanstva BiH, navodi se u podacima.

Ključne riječi

Komentara 1

OZ
ozujsko
05:26 26.08.2010.

A sta mislite za sto se Bosansko-Hercegovacki narod odrice svog drzavljanstva, ja dodjem kuci na ferje iz dajspore,s \"zenom i dvoje djece istovarim teret\"odspavam par sati,obidjem malo rodbinu,sjedam u \"mecku\" pravac more,a moj brat ili susjed na selu u Bosnii radi ko `o \"crnac\" na njivi i tu se odmah sunca,a u znoju se kupa,i nejma 300 km plate,dok onaj Silajdzic ima vec 20-ak godina platu od 5tisuca km,i tako cijeli zivot,eto za sto narod bjezi i svega se odrice,pa cak i drzavljanstva,jer je zivot jedan i nepovratan ma gdjega zivijo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?