Oproštajni prijam

“Vidimo se u Zagrebu”

Prijam
29.06.2012.
u 12:04

Na prijmu u Sarajevu predstavljena knjiga ‘In honorem Alessandro D’Errico’

“Uistinu moram reći da mi je žao što napuštam BiH jer sam se ovdje osjećao ugodno i dobro, imao svugdje otvorena vrata. Ovdje ostavljam prave prijatelje i oni će za mene ostati uporišna točka za diplomatski i crkveni rad. U ovim izmiješanim osjećajima mogu reći da sam počašćen što idem u Zagreb zbog velike važnosti koju RH ima u cijeloj regiji i na međunarodnom planu. Također zbog posebno važnih odnosa između RH i Svete Stolice, mogu reći da sam zadovoljan što idem u RH kako bih mogao pratiti zbivanja u BiH”, poručio je papinski izaslanik, nadbiskup Alessandro D’Errico na kraju mandata u BiH koji je obilježen iznimno vrijednim plodovima.

Brojni plodovi

Prije svega to je Međudržavni sporazum između BiH i Svete Stolice koji je nakon toga omogućio i donošenje novog ugovora o vojnom dušobrižništvu te uspostavu nove biskupije i imenovanje Tome Vukšića prvim vojnim ordinarijem. Uz to u tome vremenu imenovan je za biskupa Marko Semren kao prvi franjevac nakon polustoljetne stanke. Utemeljno je i posebno međunarodno povjerenstvo koje ocjenjuje međugorski fenomen. U tome razdoblju pokrenuti su i brojni drugi procesi, te što je najvažnije Vatikan se pokazao kao najvjerniji prijatelj Bosne i Hercegovine s posebnom pozornošću naglašavajući zabrinutost za položaj najmanje hrvatske, uglavnom katoličke zajednice. S tim dojmovima bio je obilježen oproštajni prijam apostolskog izaslanika organiziran u svećeničkom domu u Sarajevu na kojemu je predstavljena i knjiga ‘In honorem Alessandro D’Errico, apostolski nuncij u BiH’ koju je izdala Styrija i Večernji list. Na oproštaj od nuncija D’Errica došli su i biskupi te brojni svećenici i časne sestre.

Prigodni darovi

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić istaknuo je da ovim primanjem žele “reći svoje hvala nadbiskupu Alessandru D’Erricu, apostolskom nunciju u BiH“. Kardinal je u znak pažnje nunciju D’Erricu darovao lijepo izrađeno malo bačvicu šljivovice na kojoj je ispisana zahvala, sliku sarajevske katedrale Srca Isusova u kojoj je nuncij slavio misu tijekom obavljanja svoje službe u BiH kao i pero za ‘potpisivanje’ budućih dokumenata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?