gradonačelnik Čapljine

Vidić: BiH može biti tri puta bolja i bogatija od Švicarske

Smiljan Vidić
03.08.2023.
u 08:18

Za nas manje od tri milijuna ovdje ima dovoljno prostora i resursa da možemo izvanredno živjeti. BiH može biti tri puta bolja i bogatija od Švicarske - kazao je gradonačelnik Čapljine

Gradski vijećnici u Čapljini jednoglasno su usvojili odluku da dio Zrinsko Frankopanske ulice u ovom gradu, u znak sjećanja na 8.372 ubijenih, dobije naziv Ulica žrtava srebreničkog genocida. 

- Mi smo sjednicu prije ove u Čapljini ukinuli naziv ulice Mile Budaka. Ta inicijativa je došla od HDZ-a BiH i sjednica je bila vrlo burna, čak na rubu incidenta, ali je taj naziv ukinut. Nakon toga je inicijativa našeg vijećnika Ethema Šalde usvojena od Povjerenstva za nazive ulica, ja sam takav prijedlog stavio na dnevni red i svi vijećnici su podigli ruke da Čapljina dobije Ulicu žrtava genocida u Srebrenici - kazao je za Avaz Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

- Za Čapljinu se vežu Gabela i Dretelj, ali ja uvijek kažem – nije to Čapljina. Čapljina je ovo što smo mi upravo napravili. Ova ulica prolazi ispod džamije, kiraethane, sjedišta Medžlisa. Ove naše dvije odluke su neka vrsta poziva da se okrenemo budućnosti. U posljednjih nekoliko godina sa suradnicima sam redovit gost kod ljudi koji nas pozovu za Bajram da se družimo. Prošli Bajram sam rekao da se okanimo bratstva i jedinstva i sličnih priča, ali hajdemo jedni druge gledati u oči i biti prijatelji - istaknuo je Vidić.

I Čapljina, pa i sam gradonačelnik, u prošlosti su doživljavali kritike bošnjačke zajednice u ovom gradu, ali ovakvi stavovi otvorili su prostor za nadu da će život krenuti drugačijim tijekom, ali i da će primjer Čapljine slijediti i drugi gradovi. Vidić kaže kako je previše ratova bilo na ovim prostorima, da svakih 50 godina jedni drugima palimo kuće, a na kraju ponovno svi zajedno živimo.

Ukazuje na mogućnost da i Sarajevo, kao glavni grad države, ukine nazive ulica koji vrijeđaju druge, te nužnost promjene politika podjela i mržnje.

Kako je Vidić naveo, dio naših političara opstaje na politikama podjela, sastavljanja, rastavljanja...

- Ja imam tor koji se zove bošnjački ili hrvatski, a ja sam vaš čoban. Te politike treba zaboraviti. Mislim da će poprilično brzo doći to vrijeme, a međunarodna zajednica tu mora odigrati ulogu. Nekada hrvatska, nekad bošnjačka, srpska to radi non-stop, ali činjenica je da imamo predivnu zemlju i predivne ljude. Trebat će još malo vremena da se sve posloži, ali za nas manje od tri milijuna ovdje ima dovoljno prostora i resursa da možemo izvanredno živjeti. BiH može biti tri puta bolja i bogatija od Švicarske - kazao je gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije