Jačanje suradnje

“Večernjak“ na večeri premijera Bevande i gospodarstvenika

Vjekoslav Bevanda
08.02.2013.
u 10:24

Osigurati nesmetan prolaz kroz luku Ploče, pitanje Neuma riješiti bez politikantstva

Dvije godine je u bh. politici bila totalna neaktivnost kada su u pitanju pripreme za situaciju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Oni koji su trebali raditi svoj posao nisu ga radili. Nakon imenovanja ovog Vijeća ministara mi smo u zadnjih godinu dana pokrenuli sve procese koje smo mogli, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda na večeri s članovima bosanskohercegovačko-francuskog poslovnog kluba, čiji je domaćin bio francuski veleposlanik u BiH Roland Gilles.

Otvoreni odgovori

Bevanda je vrlo otvoreno odgovarao na pitanja gospodarstvenika koja su uglavnom bila vezana uz posljedice hrvatskog pristupanja EU po BiH, ali i za status stranih investitora u BiH. Prvi čovjek Vijeća ministara BiH kaže kako se godinama govorilo o broju graničnih prijelaza s Hrvatskom preko kojih će se moći izvoziti prehrambeni proizvodi, ali da su se zanemarivali uvjeti koje je potrebno ispuniti. Ipak, najavio je da će dva granična prijelaza, takozvana BIP-a, biti osposobljena do 1. srpnja, kada se očekuje ulazak Hrvatske u EU. Prije tog roka će, kako kaže Bevanda, i povjerenstvo iz EU izvršiti provjeru tih prijelaza. Odgovarajući na pitanja gospodarstvenika Bevanda je kazao kako ima intenzivnu komunikaciju s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem kako bi se što je prije moguće riješila sva otvorena pitanja. Za petak najavljuje održavanje trilateralnog sastanka BiH-Hrvatska-EU u Bruxellesu. -Bilo je puno politike i uvjetovanja rješenja za prolaz kroz Neum i korištenje luke Ploče. Sva moja diplomatska nastojanja bila su usmjerena na to da upoznam EU s problemom, a što prije mene nije rađeno. Problemi luke Ploče i prolaska kroz Neum su dvije odvojene stvari koje trebamo riješavati u interesu BiH, ali bez uvjetovanja. Moj je cilj da u Pločama dobijemo neupitan prolaz naših roba, dok pitanje Neuma treba riješiti bez politikantstva. Predložit ću određena rješenja Vijeću ministara, jer više nemamo vremena, kazao je Bevanda.

Žalbe gospodarstvenika

Gospodarstvenici su se požalili i na problem akreditacije, odnosno nepriznavanja bh. certifikata u Hrvatskoj i EU. Bevanda kaže kako se na tome intenzivno radi, a prvi korak je već učinjen. Institut za akreditiranje BiH je dobio konačnu BLA dozvolu u prosincu 2012. i sada je ta bh. institucija ovlaštena za davanje certifikata koji se priznaju u RH i EU. Kada je u pitanju birokracija koja otežava posao domaćim izvoznicima, ali i stranim ulagačima, Bevanda je bio vrlo kritičan, rekavši da je administracija na svim razinama u BiH postala svrha sama sebi, a da ima i koruptivnog djelovanja. Ipak, najavio je pozitivne promjene te se još jednom referirao na situaciju koja će nastati nakon ulaska Hrvatske u EU i dolaska EU na granice BiH. Kaže kako se od toga u bh. javnosti nepotrebno stvara bauk. -Ulazak Hrvatske u EU i njezin izlazak iz sustava CEFTA-e velika je prilika za BiH koju trebamo znati iskoristiti, zaključio je predsjedatelj Vijeća ministara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?