SBŽ

Već 10 mjeseci na čelnim položajima su Bošnjaci

policija
VL FOTO
19.09.2011.
u 09:26

U administraciji samo četvero Hrvata, a treba ih biti dvostruko više

Srednjobosanska županija oko 10 mjeseci nema policijskog načelnika, a izgleda da ga neće dobiti u idućih nekoliko mjeseci. Bivšeg načelnika Dragu Vukoju mijenja Sulejman Tukar, načelnik Odjela uniformirane policije pri MUP-u SBŽ-a. Tukar, koji je v.d. načelnika policije već 10 mjeseci, zapravo zauzima jednu od ključnih funkcija pri MUP-u koja pripada Hrvatima.

Nacionalni balans

Stanje dodatno pogoršava činjenica da je ministar cijelo vrijeme također Bošnjak, a riječ je o Sedžadu Milanoviću. Samo nakratko ovu je dužnost obnašao Slavko Sikirić, ali je odlukom visokog predstavnika o vraćanju Vlade u tehničkom mandatu, vraćen i stari ministar Sedžad Milanović. A da se posljedice narušenog nacionalnog balansa na čelnim dužnostima u MUP-u SBŽ-a i te kako osjete, potvrdili su nam načelnici PU, odnosno zapovjednici PP u nekim od srednjobosanskih općina. Najgore je stanje u sjedištu županije, Travniku. Prema riječima Slavka Lovrića, zapovjednika PP Travnik, nedostaje im 13 policijskih službenika Hrvata. “To nam stvara puno problema na terenu, naročito zato što se radi o Travniku koji je vrlo osjetljiv po ovom pitanju. Sjetimo se i ubojstava hrvatskih policajaca u Travniku nakon rata”, kaže Lovrić. Ivo Marušić, načelnik PU Kiseljak, potvrdio je da je nacionalni balans narušen i u zoni odgovornosti ove policijske uprave, a to su Kiseljak, Kreševo, Fojnica i Busovača. “Kad je o Kiseljaku riječ, manjak Hrvata najviše se osjeti u administraciji u kojoj imamo samo četvero zaposlenih Hrvata, a trebalo bi ih biti dvostruko više. U CIPS-u primjerice nemamo niti jednog zaposlenog Hrvata”, objasnio je Marušić. A nacionalna zastupljenost prema popisu iz 1991. narušena je čak i u rijetkim općinama gdje su Hrvati bili i ostali većina. Takva je općina Kreševo, a prema riječima Mije Brkića, zapovjednika PP, nedostaje im dvoje policijskih službenika hrvatske nacionalnosti.

Krim-policija

U i većini odjela MUP-a narušena je nacionalna zatupljenost na štetu Hrvata, a najgore je stanje, kako doznajemo, u Odjelu krim-policije koji je napustilo čak šestero Hrvata. Na pitanje kako je moglo doći do tolikog narušavanja nacionalne zastupljenosti u policiji SBŽ-a na štetu Hrvata, odnosno tko je za to kriv, policajci s kojima smo razgovarali upiru prstom u dvije osobe, Dragu Vukoju, bivšeg načelnika koji je napravio brojne propuste, i Sedžada Milanovića, još uvijek aktualnog ministra MUP-a koji je Vukojine propuste iskoristio. Vukojina krivnja, objašnjeno nam je na terenu, jest u tomu što godinama iz samo njemu znanih razloga nije dodjeljivao činove policijskim službenicima hrvatske nacionalnosti te je sada skoro nemoguće i popuniti mjesta na kojima bi trebali biti Hrvati. Naime, tek četiri godine nakon dobivenog čina, policajac može napredovati u službi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?