Toliška prabaka Anka Mikić

Uz priče bake Anke djeca zaboravila na mobitele

08.01.2019.
u 21:30

Tradiciju svojih prethodnika iz OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa, prve osnovne škole u BiH, nastavili su učenici 9.a razreda i humanitarnim akcijama redovito pomažu osobama u potrebi.

Podijelili radost

Njihova pomoć, kažu, ne ogleda se samo u paketima namirnica i raznih potrepština, nego i u posjetima kako bi starijim osobama uljepšali dane, popričali i s njima podijelili radost. Svjedočili smo susretu u kojem su toliški osnovci Magdalena, Ivona, Corona, Matea, Marko i Robert posjetili baku Anku Mikić, 65-godišnju slavljenicu, koja je nedavno postala i prabaka.

- S njom smo proveli nezaboravnih 90 minuta koje su tako brzo proletjele kao da smo satima skupa sjedili.

Bilo je dirljivo slušati priče iz njezina djetinjstva, a koje i nama mogu biti korisne. Ideju, ujedno i zadatak za vjeronauk, dobili smo od fra Perice Martinovića i njemu smo također zahvalni što nas je potaknuo da na lijep i poseban način iskoristimo barem djelić školskog raspusta - kazala je Ivona Živković.

- Skuhala nam je čaj, počastila kolačima i puno pričala o sebi i davnim vremenima. Udala se sa 17 godina, što je, kaže, u njezino vrijeme bilo normalno. Nije bilo izlazaka, tek šetnja nedjeljom do crkve i u mjesni dom, ali bez mobitela kao sada.

Kazala je kako redovito ustaje u šest sati, moli se Bogu, uspije naložiti vatru i nahraniti zečeve iako je ljetos ostala bez dva prsta čisteći kosilicu za travu - navodi Magdalena.

Ističe kako će druženje s bakom Ankom doista svi pamtiti, posebno njezin osmijeh koji su uspjeli izmamiti.

- Razgovarali smo i slušali njezina sjećanja, ali pritom mobitel nitko nije uzimao u ruke, što smatramo velikim uspjehom u ideji minimalnog korištenja društvenih mreža tijekom školskog raspusta - kroz osmijeh govori Magdalena Mišković te naglašava kako ih ovakvi trenuci duhovno ispunjavaju pa će ubrzo ponoviti druženje, ali s nekom drugom starijom osobom.

Obradovala se

Na ispraćaju je baka Anka zahvalila osnovcima Magdaleni, Ivoni, Coroni, Matei, Marku i Robertu na posjetu i prigodnom daru i svima podijelila po čokoladu uz poziv da dođu ponovno.

– Ponekad su riječi i osmijesi puno vrjedniji od bilo kakva dara. Imam dvije kćeri i sina Iliju, troje unučadi i jednu praunuku, koji su mi najveća radost, ali moram biti iskrena, djeca su me iznenadila, obradovala i unijela novu toplinu u moj dom. Bili su jako dobri, pričljivi i puno stvari ih je zanimalo. Osobito su bili oduševljeni fotografijom moje svekrve s njezine prve pričesti, starom oko sto godina - kaže nam, odnedavno prabaka, Tolišanka Anka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije