HRVATIMA RTV KANAL

Vijeće ministara usvojilo Zakon, a Sarajevo protiv prava Hrvata

Vijeće ministara
11.01.2013.
u 11:29

Ista matrica kao i 2008. - bošnjački je vitalni interes da Hrvati nemaju kanal

Vijeće ministara BiH većinom glasova utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH koji je predložio predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda. Za prijedlog izmjene zakona glasovali su ministri iz reda dva HDZ-a Bariša Čolak i Damir Ljubić, uključujući predsjedatelja Bevandu, te ministri SNSD-a i SDS-a Sredoje Nović i Mirko Šarović. Protiv su bili ministri iz reda SDP-a Zlatko Lagumdžija, Damir Hadžić i Zekerijah Osmić kao i zamjenica ministra financija iz redova SBB-a BiH Edita Đapo. No, unatoč tome većinom glasova izmjene zakona dobile su potrebnu potporu.

Financiranje kanala

Valja reći da resorno Ministarstvo prometa i veza nije pripremilo i u programu rada za 2013. godinu predložilo izradu ovog zakona. Prijedlog zakona s ugrađenim sugestijama i primjedbama bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri. Prijedlogom zakona osniva se RTV kanal na hrvatskom jeziku kao javni servis kojem će pripadati 20 posto neto-prihoda od marketinškog oglašavanja i 20 posto od ukupnog iznosa RTV pristojbe naplaćene na teritoriju Bosne i Hercegovine. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zadužio je 2008. godine Vijeće ministara BiH da pokrene postupak osnivanja RTV kanala na hrvatskom jeziku. 
Po predviđenom dokumentu u izmjenama Zakona o Javnom RTV sustavu umjesto tri, uvode se četiri RTV kanala. Novi kanal na hrvatskome jeziku trebao bi imati oznaku RTVH. Zadužena je i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) da dodijeli frekvencije koje bi osigurale da se programi četiri RTV kanala mogu vidjeti, odnosno čuti na što širem području države. RTV kanal na hrvatskome jeziku će se, jednako kao i tri druga emitera, financirati prihodima od jedinstvenog marketinga i pretplate. Svaki entitetski emiter bi se trebao odreći po 5 posto prihoda od pretplate, odnosno marketinga a umjesto stavke od 50 % za RTV na državnoj razini kanalu na hrvatskome jeziku trebalo bi otići deset posto njihovih prihoda.
U objašnjenju odluke navodi se da su do sada provedene potrebne konzultacije sa svim relevantnim institucijama, da je izrađen elaborat za organizacijsko-programski i tehničko-tehnološki segment.

Mostar kao sjedište

Po tim prijedlozima sjedište RTV kanala bi trebalo biti u Mostaru što će biti moguće ostvariti i povezati u jedinstven RTV sustav kada se provede digitalizacija što je obveza BiH kako ne bi ostala posve izolirana među zemljama regije. 
Oko uspostave RTV kanala na hrvatskome jeziku odavno se vode politički prijepori između najvećih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka, a njegovo konačno prihvaćanje i proslijeđivanje u dalju proceduru predstavljalo je i svojevrsni test mogućeg funkcioniranja vladajuće koalicije. Od 2008. godine pokušala se obustaviti uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku tako da su bošnjački zastupnici to proglasili kršenjem vitalnog nacionalnog interesa ovoga naroda. Najveći je upravo problem može li se upravo bošnjačkoj javnosti servirati priča o RTV kanalu na hrvatskome jeziku budući da je SDA-ov šef Sulejman Tihić postavio standard da je bošnjački interes ponovno da Hrvati nemaju pravo na informiranje na svome jeziku što potvrđuje praksa sadašnjih javnih RTV emitera. Teško će biti iskočiti iz tog nacionalnog tora protivljenja pravu Hrvata i postati izdajnikom.

Komentara 2

Smiljan Šokić
12:28 11.01.2013.

KONAČNO! Bez obzira od koga dolazi ovaj Zakon, i tko ga je predložio i izglasao, Zakon je dobrodošao. Nadam se da nije ovaj Zakon neki krupni ustupak drugoj strani i gubitak još važnijega? Sve u svemu, radosno čekamo RTV kanall na hrvatskom jeziku.

OL
oluja1995
17:43 11.01.2013.

Konačno.Radujem se tome,konačno ćemo moći biti pravilno izvještavani o Hrvatima,životu našemu,pa i o našim vjerskim blagdanima.Božiću, Uskrsu .Pravilno prikazati naše običaje ,kulturu,težnju nas Hrvata.Nadam se i nekakvom glazbenom programu ,gdje ćemo moći pratiti i naše Hrvatske glazbenike , kulturu i običaje nas Hrvata.Nadam se da ćemo moći prešaltati na naš program i pratiti svoje a ne kao do sada ,nametnuto od nekih drugih.Nemam ništa protiv njihovih programa .Neka oni uživaju u svojemu a mi ćemo u svome.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?