Usluge Doma zdravlja u Domaljevcu i vikendom

Dom zdravlja Domaljevac
25.02.2024.
u 09:55

U općini Domaljevac-Šamac nastavljaju se kapitalni infrastrukturni projekti, prije svega pružanje vodovodne mreže na području cijele općine, odnosno njezina tri mjesta. Također je mještanima te općine Posavske županije Dom zdravlja Domaljevac-Šamac značajno izišao ususret jer su od veljače mještanima te posavske općine dostupne hitne medicinske intervencije i u dane vikenda. Do sada su u takvim slučajevima morali do 10 km udaljenog Orašja.

Projekt vodovoda

- U Domaljevcu su u tijeku radovi na izgradnji vodovodne mreže u Ulici Matije Gupca. Dinamika radova je dobra i ide predviđenim planom. Nakon dovršetka ovoga posla u okviru trenutačne faze prelazi se u odvojak Ante Starčevića, zatim u dijelove Ulice posavskih branitelja te dionicu od vodotornja do Bazika. Istodobno JP Vodokom radi na proširenju sekundarnih dijelova vodovoda. Također, raspisan je javni poziv za novu fazu izgradnje vodovodne mreže koja se odnosi na naseljena mjesta Bazik i Grebnice - izvijestio je načelnik općine Domaljevac-Šamac na posljednjem zasjedanju Općinskoga vijeća.

Zdravstvo je također među prioritetima općine Domaljevac-Šamac. U proteklom razdoblju Hitna služba Doma zdravlja Domaljevac-Šamac počela je s radom u punom kapacitetu, zdravstvene usluge su proširene, a to pak znači da je od početka ovoga mjeseca dostupna građanima i u dane vikenda.

- Ono što je specifično jest da Hitna služba kod nas radi u vidu pripravnosti, što znači da liječnik dolazi po pozivu. Međutim, razumijevat ćemo potrebe naših osiguranika koji dobivaju terapije vikendom. Do sada su radi toga morali odlaziti u Orašje pa smo odlučili da naš liječnik dežura od 8 do 12, kada nam se pacijenti mogu obratiti zbog terapije ili hitnog pregleda - objašnjava dr. Mato Hrskanović, ravnatelj Doma zdravlja Domaljevac-Šamac. Zadovoljstvo izražava i Anto Gregurević, predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja Domaljevac-Šamac.

- Osnažili smo se kadrovski, tako da od početna dva liječnika sada imamo četiri, od kojih su tri specijalista, te se nadamo da će i još jedna liječnica uskoro otići na specijalizaciju - ističe Gregurević.      

U Orašju 6073 intervencije

Na temelju ugovora o provođenju zdravstvene zaštite Dom zdravlja Orašje od 2016. godine bio je obvezan pružati pacijentima iz općine Domaljevac-Šamac usluge hitne medicinske pomoći vikendom, blagdanima i ljeti zbog povećanog priljeva stanovništva iz dijaspore. Ove je usluge preuzeo Dom zdravlja Domaljevac-Šamac pa će, kako očekuje ravnatelj Doma zdravlja Orašje dr. Ivan Benković, doći do rasterećenja medicinskih djelatnika u Orašju.

- U 2023. Hitna medicinska pomoć obavila je 6073 intervencije, što je rezultiralo 10.251 uslugom prema Zavodu zdravstvenog osiguranja - kaže ravnatelj Doma zdravlja Orašje. Taj je broj, kaže, sličan kao prethodne godine, no ove dr. Benković očekuje smanjenje broja jer je dio hitnih intervencija preseljen u općinu Domaljevac-Šamac i time će se, kaže, podići i kvaliteta medicinskih usluga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?