OHR

Ured OHR-a seli u Ženevu ili Beč, za preseljenje iz BiH i članice EU?

Valentin Inzko
15.11.2012.
u 09:05

U BiH sadašnji Ured visokog predstavnika stvara konfrontacije i nema nikakvu političku snagu

Ovakav Ured visokog predstavnika s ovakvim ovlastima i funkcioniranjem u ovakvim političkim i sigurnosnim konstelacijama nije potreban u BiH.

Preseljenje izvan BiH

Ovakvo mišljenje dijeli sve veći broj zemalja članica Vijeća za provedbu mira, međunarodnog političkog instituta, koji na određeni način nadzire rad Ureda visokog predstavnika. I na prekjučerašnjem zasjedanju skupštine Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj je šef OHR-a Valentin Inzko pročitao svoje najnovije viđenje situacije u BiH mogli su se čuti kritički tonovi oko budućeg opstanka i rada ovog međunarodnog tijela iza čijeg su rada ostale brojne pogreške, koje će morati ispravljati domaća politička garnitura. Njemački veleposlanik pri UN-u otvoreno se usprotivio budućem opstanku OHR-a u BiH, uz kritički osvrt da je rok ovakve institucije jednostavno istekao. S njim se slaže ruska diplomacija, koja je uz političare RS-a kritički odavno nastrojena prema radu OHR-a. U reduciranju uloge OHR-a ili njegovom premještanju iz BiH sklono je i još nekoliko diplomata iz zemlja koje su članice Vijeća za provedbu mira. Čak je engleska i francuska diplomacija poručila da ovakav OHR nije više potreban BiH. Turska diplomacija uz pomoć SAD-a nije sklona gašenju ili premještanju spomenute institucije iz BiH. I turska i američka politička garnitura opstanak OHR-a vežu uz svoje pragmatične političke interese. Američka diplomacija preko zamjenika šefa Ureda visokog predstavnika nastoji ostati duboko uključena u političke prilike u BiH, a Turska osluškuje i realizira interese koje proklamiraju bošnjačke političke stranke.

Racionalna i dobra opcija

O premještaju OHR-a iz BiH razgovaralo se i prošle godine, doznaje “Večernjak” iz diplomatskih izvora. Akcija je obustavljena zbog političke krize i nepostojanja dogovora o formiranju vlasti u BiH. Sad je već izvjesno da će OHR u budućnosti biti premješten, a spominju se Ženeva ili Beč. Takvu mogućnost je najavio ministar vanjskih poslova Slovačke, bivši visoki predstavnik i bivši šef Ureda EU-a za Balkan Miroslav Lajčak. “Premještanje OHR-a iz BiH je racionalna i dobra opcija, ali ona može biti realizirana samo ako dobije potporu svih koji odlučuju”, kazao je Miroslav Lajčak u razgovoru za “Nezavisne novine”. U međuvremenu, rekao je, bh. političari ne trebaju se baviti budućnošću OHR-a jer, kako je istakao, sadašnja aktivnost OHR-a ne smeta nikome. To su konstatirali i diplomati u UN-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?