'Potvrda o životu'

Umirovljenici koji mirovinu primaju iz BiH moraju surfati internetom?

penzija
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
27.09.2013.
u 08:21

Tko od 8 tisuća umirovljenika koliko nas u Hrvatskoj prima mirovinu iz BiH, ima računalo, koliko ih je svakodnevno na internetu, koliko ih ima printer u boji da bi mogli ispuniti ove zahtjeve

Umirovljenici iz Hrvatske pa i drugih država, koji mirovinu primaju iz BiH, a nisu redovito na internetu i ne otvaraju stranicu Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje BiH, a uz to nemaju printer u boji, mogli bi ostati bez mirovine.

To tvrdi Ivan Đurašević iz Vinkovaca koji je od 1997. u mirovini, a dio mirovine prima i iz BiH jer je kao strojarski tehničar radio, osim u Hrvatskoj i Srbiji, i u nekoj bosanskohercegovačkoj tvornici.

- Sasvim slučajno sam, onako iz dosade surfajući otvorio web stranicu njihovog Mirovinskog i zaprepastio se kada sam pročitao obavjest koja se odnosi na mene. U obavijesti za umirovljenike s prebivalištem izvan FBiH u koje i ja spadam, pisalo je da su dužni dostaviti Potvrdu o životu do kraja godine i to tako što će obrazac preuzeti s njihove web stranice, ispuniti ga i potvrditi u svom Mirovinskom te original poslati isključivo poštom u Sarajevo ili Mostar uz napomenu kako nedostavljanje Potvrde o životu do kraja godine, kako su naveli, "dovodi do obustavljanja isplate mirovine".

Prikazan je i ogledni primjerak kako bi to trebalo izgledati i vidljivo je da obrazac mora biti isprintan u boji. Tko od 8 tisuća umirovljenika koliko nas u Hrvatskoj prima mirovinu iz BiH, ima računalo, koliko ih je svakodnevno na internetu, koliko ih ima printer u boji da bi mogli ispuniti ove zahtjeve. Potvrdu o životu, a to je obrazac koji smo i do sada krajem godine morali dostaviti kako bi u Mirovinskom znali da smo živi, do sada su nam dostavljali poštom i njega ovjerimo u Mirovinskom gdje živimo i pošaljemo poštom. Ako stvarno budu obustavljali mirovine ako im Potvrdu o životu ne dostavimo na printanom obrascu, mnogi će ostati bez mirovine. Ja sve nekako mislim da je to osveta što je Hrvatska obustavila isplatu mirovina pripadnicima HVO-a - kaže Ivan Đurašević dodajući kako je na ovo upozorio ministra Mrsića. Stjepan Bogutovac iz Gunje koji je 20 godina radio kao službenik Sarajevske banke, priznaje kako nije čuo za ovu obavjest iako je često na internetu.

- Nikada mi nije palo na pamet otići na njihovu adresu ,ali sada ću morati. Ovdje u županjskoj Posavini puno je umirovljenika koji primaju mirovinu iz BiH i sve su to stariji ljudi i rijetki među njima imaju računalo ili surfaju pa ni ne znaju za ovu obavjest i što moraju učiniti pa bi se moglo dogoditi da neki ostanu bez mirovine. Primjetit će da nešto nije u redu tek kada im mirovine prestanu dolaziti, a tada može biti kasno - kaže Bogutovac.

>> Sa 65 će u mirovinu jer neće moći dokazati da su izvrsni

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije