SRAMOTA PRAVOSUĐA

Ukinuta osuđujuća presuda Jašareviću, terorist na slobodi?

'jasarevic'
11.07.2013.
u 14:16

Prizivno vijeće Suda BiH je naložilo ponovni postupak u slučaju "Jašarević" pred tim vijećem kada će se moći izvesti novi dokazi

 

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine poništilo je danas presudu od 6. decembra prošle godine kojom je srbijanski državljanin Mevlid Jašarević proglašen krivim te osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, potvrdio je za agenciju Anadolija Jašarevićev advokat Senad Dupovac.
Presuda je poništena zbog bitnih povreda postupka. U Sudu BiH su potvrdili da je presuda donesena i otpremljena strankama u postupku, ali još ne žele govoriti o njenom sadržaju.
Apelaciono vijeće Suda BiH je naložilo ponovni postupak u slučaju "Jašarević" pred tim vijećem kada će se moći izvesti novi dokazi.
Također je potvrđena oslobađajuća presuda za navodne Jašarevićeve pomagače Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahić, koji su i prvostepenom presudom bili oslobođeni optužbi, saznaje agencija Anadolija.
Jašarević i ostali su se optužnicom od 25. aprila ove godine teretili za krivično djelo organiziranje terorističke grupe, u vezi sa krivičnim djelom terorizam.
Državni tužitelj Dubravko Čampara potvrdio je za agenciju Anadolija da je ukinuta presuda u slučaju Mevlida Jašarevića, ali da Jašarević, kako je rekao, sigurno neće biti pušten na slobodu. Prema njemu, ovo neće utjecati na status Jašarevića.
Najavio je mogućnost iznošenja novih dokaza u postupku koji će biti održan pred Apelacionim vijećem.
Advokat Dupovac najavio je mogućnost da Tužilaštvu BiH ponudi prijedlog sporazuma sa Jašarevićem, gdje bi Tužilaštvo BiH promijenilo kvalifikaciju zločina, a Jašarević priznao nedjelo. Insistirat će, kaže, da se u novom postupku Jašarević ne tereti za terorizam.
"Očekivao sam ovakvu odluku. Sve moje kolege advokati su govorili da će doći do ovakve presude", rekao je Dupovac za agenciju Anadolija.
Jašarević je na iznošenju završnih riječi 3. decembra rekao da, ako ga Sud Bosne i Hercegovine osudi, to "neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on". Istakao je da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će "ovakvih napada biti dok Amerikanci ubijaju muslimane ".
"Amerikanci koji ubijaju u Iraku izdaju knjige o svojim djelima, a niko ih ne kažnjava što ubiju 200 ljudi, niti neko od njih traži da se kaju za počinjeno", rekao je tada Jašarević
Jašarević je 28. oktobra 2011. godine iz kalašnjikova pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu. Tokom 50 minuta, ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do 21 sat.
Tom prilikom Jašarević je teško ranio jednog pripadnika policije Mirsada Velića, a svi svjedoci su izjavili da je u gradu nastupio metež i kaos. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine poništilo je danas presudu od 6. prosinca prošle godine kojom je srbijanski državljanin Mevlid Jašarević proglašen krivim te osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, potvrdio je za agenciju Anadolija Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac. Presuda je poništena zbog bitnih povreda postupka. U Sudu BiH su potvrdili da je presuda donesena i otpremljena strankama u postupku, ali još ne žele govoriti o njenom sadržaju.

Prizivno vijeće Suda BiH je naložilo ponovni postupak u "slučaju Jašarević" pred tim vijećem kada će se moći izvesti novi dokazi. Također je potvrđena oslobađajuća presuda za navodne Jašarevićeve pomagače Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića, koji su i prvostupanjskom presudom bili oslobođeni optužbi, saznaje agencija Anadolija.
Jašarević i ostali su se optužnicom od 25. travnja ove godine teretili za kazneno djelo organiziranje terorističke skupine, u vezi s kaznenim djelom terorizam.

Državni tužitelj Dubravko Čampara potvrdio je za agenciju Anadolija da je ukinuta presuda u slučaju Mevlida Jašarevića, ali da Jašarević, kako je rekao, sigurno neće biti pušten na slobodu. Prema njemu, ovo neće utjecati na status Jašarevića. Najavio je mogućnost iznošenja novih dokaza u postupku koji će biti održan pred Prizivnim vijećem.
Odvjetnik Dupovac najavio je mogućnost da Tužiteljstvu BiH ponudi prijedlog sporazuma s Jašarevićem, gdje bi Tužiteljstvo BiH promijenilo kvalifikaciju zločina, a Jašarević priznao nedjelo. Inzistirat će, kaže, da se u novom postupku Jašarević ne tereti za terorizam.

"Očekivao sam ovakvu odluku. Sve moje kolege odvjetnici su govorili da će doći do ovakve presude", rekao je Dupovac za agenciju Anadolija. Jašarević je na iznošenju završnih riječi 3. prosinca rekao da, ako ga Sud Bosne i Hercegovine osudi, to "neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on". Istaknuo je da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će "ovakvih napada biti dok Amerikanci ubijaju muslimane ". "Amerikanci koji ubijaju u Iraku izdaju knjige o svojim djelima, a nitko ih ne kažnjava što ubiju 200 ljudi, niti netko od njih traži da se kaju za počinjeno", rekao je tada Jašarević

Jašarević je 28. listopada 2011. godine iz kalašnjikova pucao na zgradu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu. Tijekom 50 minuta ispalio je 105 metaka iz automatske puške dok je grad bio u blokadi do 21 sat. Tom prilikom Jašarević je teško ranio jednog pripadnika policije Mirsada Velića, a svi svjedoci su izjavili da je u gradu nastupio metež i kaos. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperist MUP-a Sarajevske županije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?