Mostar

Ugostiteljskim objektima produženo radno vrijeme

Kafići
Stojan Lasić
23.06.2012.
u 13:53

Za svako produženje radnog vremena treba podnijeti zahtjev

Odlukom Gradskog vijeća Mostara, svi ugostiteljski objekti u ljetnom razdoblju mogu raditi sat vremena dulje od zimskog razdoblja. Prema tomu disko i noćni klubovi koji se nalaze izvan stambenih zgrada mogu raditi do 3 sata, uz puštanje glazbe. Ugostiteljski objekti (restorani i kafići) u stambenim naseljima mogu raditi do 24 sata, uz glazbu čija razina buke ne smije biti veća od 60 decibela izmjerena na limitatoru graničnika kojeg su ugostitelji dužni imati u svojim ugostiteljskim objektima.

Produljenje uz zahtjev

Za svako produljenje radnog vremena potrebno je podnijeti zahtjev kod Odjela za gospodarstvo, koji je vlasnik dužan podnijeti tjedan dana unapred, a može se zatražiti u razdoblju od 15. lipnja do 15. srpnja. Koliko se poštuje Zakon o javnom redu i miru kad je riječ o buci odnosno puštanju preglasne glazbe iz ugostiteljskih objekata, najbolje znaju stanari naselja u kojima se odvija burni noćni život. Iako kolektivni prosvjedi stanara urbanih naselja nisu više učestali kao prije, i danas se znaju dogoditi izvanredne situacije poput nedavne za vrijeme odigravanja utakmice Hrvatska-Španjolska kada je na popularnom “Starom igralištu” “gorjelo”.

Gorjelo igralište

- Od buke se nije moglo ostati, jednostavno nam je bilo neizdrživo, kazao nam je jedan od stanara Starog igrališta, naselja koje već godinama vodi borbu s preglasnom glazbom iz kafića i bukom. Policija ima ovlasti provjeriti mjerače zvuka u svakome kafiću i ako razina decibela prelazi 60, može kazniti vlasnika novčanom kaznom i do 800 KM. Ako se kažnjena osoba ogluši na plaćanje na vrijeme kazne mogu biti i veće. Doduše nije rijedak slučaj da vlasnici lokala prođu i s usmenom ili pismenom opomenom. Također, posebnom uredbom Zakona o redu i miru, vlasnici motocikala, ali i automobila koji prave nesnošljivu buku također će biti sankcionirani. Njihovi motori stvaraju buku i do 100 decibela više od dopuštene i svako neprimjereno ponašanje kažnjavat će se novčano.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?