unatoč svemu

Udovice u suzama

10.01.2024.
u 10:51

Nakon Stjepanove smrti nastao je žestok progon Crkve u Jeruzalemu. Prognani su počeli naviještati evanđelje u mnogim krajevima, posebno u Samariji. Samariju su pohodili (pastoralni pohod) Petar i Ivan. Pavao se obratio u Damasku. Petar je pohodio gradove Lidu i Jopu. Lida je stari grad koji se na grčkom nazivao Loda. U njemu je bila kršćanska zajednica. Petar ih je obišao. U Lidi je pronašao Eneju koji je bio dugo bolestan. Osam godina nije ustao. Petar ga ozdravlja. Mnogi koji su vidjeli da je Petar ozdravio Eneju obratili su se Gospodinu (Dj 9, 32-35).

Jopa je grčki naziv za Jafu, nekada jedini lučki grad smješten na Sredozemnom moru. Danas je predgrađe Tel Aviva. U Djelima apostolskim spominje se Petrov boravak u Jopi. U njoj je kršćanska zajednica bila živa. Među prvim vjernicima bila je Tabita (Košuta). Poštovali su je. Vrlo je marljivo izrađivala odjeću za žene. Za nju piše: "Bila je bogata dobrim djelima i milostinjama koje je činila" (Dj 9, 36). Umrla je kad je Petar bio u Lidi. Vjernici su se skupili u njezinoj kući. Njezino mrtvo tijelo izložili su u gornju sobu. Žurno su poslali dva čovjeka da zamole Petra da dođe što prije iz Lide u Jopu. Petar je, čim su mu rekli razlog dolaska, krenuo u Jopu. Odveli su ga u gornju sobu gdje je bilo Tabitino tijelo: "Čim stiže, odvedoše ga u gornju sobu; sve se udovice u suzama skupiše oko njega pokazujući na sebi haljine i ogrtače koje je radila Košuta dok je bila s njima" (Dj 9, 39). Petar je ostao sam u gornjoj sobi i pomoli se nad mrtvom Tabitom. Zatim reče: "Tabita, ustani". Ona oživi. Zatim Petar pozove nazočne da uđu u gornju sobu i vide živu Tabitu. Mnogi su u Jopi povjerovali u Gospodina zbog Petrova oživljavanja Tabite. Petar je ostao dugo vremena u Jopi. Smjestio se kod nekog kožara koji se zvao Šimun (Dj 9,36-43). •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije