Od formiranja do rekonstrukcije

Učinkovitu vlast u BiH dobili smo tek iz drugog pokušaja

izetbegovic radoncic
31.12.2015.
u 07:00

Napokon Federacija BiH ima reformski opredijeljenu vlast

Pred sami Međunarodni dan šale, 1. travnja, država Bosna i Hercegovina i Federacija BiH dobile su nove vlade.

U slučaju Federacije pokazalo se kako u toj kalendarskoj podudarnosti ima i nešto više od simbolike jer entitetska vlast, u kojoj se, na inzistiranje SDA, vodećoj bošnjačkoj i hrvatskoj stranci (HDZ BiH) pridružila Demokratska fronta već nakon nekoliko tjedana, pokazala je svoje pravo lice. Da građanima Federacije nije ukradeno nekoliko mjeseci života, slobodno bi se ponašanje DF-a u vlasti moglo nazvati komičnim, piše Večernji list BiH.

Dugo očekivanom pomirbom Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića i ulaskom SBB-a u izvršnu vlast stabilizirana je politička situacija u Federaciji BiH, a započete reforme deblokirane. Čini se kako nakon dugo vremena Federacija BiH ima potpuno reformski opredijeljenu i odlučnu vlast.

Odmah nakon nove godine trebala bi biti završena rekonstrukcija Vijeća ministara BiH i to na način da kadrovi SBB-a zasjednu na pozicije s kojih su smijenjeni predstavnici DF-a. Time bi se dobila jedna nova kvaliteta jer bi u stranačkom pogledu struktura vlasti na državnoj i federalnoj razini bila ujednačena i lakše bi se sinkronizirale reformske mjere koje stoje pred BiH.

Problem ostaje činjenica da su u vlasti u državi i drugom entitetu, Republici Srpskoj, različite srpske političke opcije.

Ne samo što ne postoji sinkronizirano djelovanje i suradnja, već skoro svakodnevno u javnost izlaze sukobi koji su rezultat borbe za prevagu unutar srpskog biračkog tijela. Savez za promjene na državnoj i koalicija predvođena SNSD-om na entitetskoj razini međusobnim optužbama se bore za naklonost birača.

Stoga je vrlo realno očekivati da će problemi na relaciji između državne i entitetske vlasti u RS-u biti glavni kamen spoticanja u reformskim mjerama iduće godine.

Tek sad, na kraju ove turbulentne godine, vidi se koliko su opravdana bila upozorenja da vlast na svim razinama trebaju činiti iste stranke te da je to jedino jamstvo učinkovite provedbe reformi, posebno na europskom putu, gdje se suradnja različitih razina vlasti nameće kao imperativ. Naravno, za prosutim mlijekom sad ne vrijedi žaliti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije