Tragedija

Učenica bježala od pasa i poginula

psi
VL FOTO
02.04.2012.
u 09:28

Nesretna djevojčica se uplašila pasa lutalica pa je kobno istrčala na cestu gdje ju je udarilo vozilo

Šesnaestogodišnja Travničanka Lejla M. poginula je preksinoć na magistralnoj cesti Travnik - Donji Vakuf, kada ju je, dok se kretala pješice, udarilo vozilo opel vektra, kojim je upravljao Muris G. (46). Nesreća se dogodila u 21.45 sati, nedaleko od hotela Lipa u Travniku. Prema izjavama očevidaca, djevojčicu su nekoliko trenutaka prije nesreće napali psi lutalice. Uplašena, bježeći od pasa istrčala je na magistralnu cestu, gdje ju je udario automobil.

Upravo je gorući problem sve većeg broja pasa lutalica koji su preplavili gradove u BiH naveo i troje državnih pravobranitelja da reagiraju i upozore na potrebu da se time netko napokon ozbiljno pozabavi. Samo u posljednjih godinu dana u BiH je zabilježeno više od 900 slučajeva ugriza napuštenih pasa, koje nitko ne uklanja s ulica od 2009., kada je državni Parlament usvojio Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja. Tim je zakonom praktično ukinuta šinterska služba, a lokalne zajednice dobile su obvezu izgradnje azila za pse koji bi ondje čekali udomitelje.

Kao i u brojnim sličnim slučajevima, ispostavio se kako općine i gradovi nemaju novca za gradnju takvih skloništa, pa se državni zakon pokazao neprovodljivim. Problemom pasa lutalica bave tek veterinarske službe, koje provode kastraciju životinja, no riječ je o zanemarivom broju u odnosu na ukupni broj napuštenih pasa. Veterinari upozoravaju kako je samo pitanje trenutka kada će se u gradovima pojaviti bjesnilo, jer će neki od napuštenih pasa prije ili kasnije doći u kontakt sa zaraženim divljim životinjama koje su prenositelji virusa.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
12:31 03.04.2012.

-grozota... -u roku 24h, se moze rjesiti ovaj problem,naravno da se hoce. Prvi je; da se pohvataju, i odnesu onima koji su ovakav nakaradan zakon napravili. Drugi; da se pohvataju, i odnesu dusebriznicima, koji ce da kasnije odgovaraju za sveve sto ucine. Treci je; i najljepsi da se pohvataju i odnesu u prirodna stanista! Najjeftiniji,najhumaniji,....najprihvatljiviji...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije