NOVA ISTRAŽIVANJA

Ubije više ljudi nego rak: Ova infekcija odgovorna je za petinu smrtnih slučajeva u svijetu

Screenshoot Facebook
17.01.2020.
u 10:09

Zahvaća djecu i adolescente, a ako se ne otkrije odgovarajući lijek, broj smrtnih slučajeva će rasti.

Svake tri sekunde jedna osoba umire od sepse što znači da je ova infekcija odgovorna za petinu smrtnih slučajeva u svijetu. 2016. godine bilo je 19,4 milijuna oboljelih i 5,3 milijuna umrlih u Americi, Australiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Švedskoj i na Novom Zelandu.

Samo godinu dana nakon brojke su se znatno povećale: 48,9 milijuna oboljelih i 11 milijuna preminulih u čak 195 zemalja. Iako je ovo stanje alarmantno, stručnjaci kažu da su se brojke smanjile u zadnjih 30 godina. 1990. bilo je čak 60,2 milijuna oboljelih, prenosi Daily Mail.

Prema novim istraživanjima sepsa zahvaća djecu i adolescente u zemljama s niskim primanjima. Tek 15 posto slučajeva zahvatilo je zemlje s visokim standardom kao što je Velika Britanija. Stručnjaci tvrde kako bi se broj oboljelih i umrlih mogao povećavati ako ne pronađu nove antibiotike.

"Dokazali smo da se sepsa smanjuje, ali i dalje su prevelike razlike u broju oboljelih i umrlih po zemljama. Upravo te razlike su alarmantne i trebaju hitnu intervenciju u istraživanju i pronalasku lijekova."

Sepsa, koju je teško primijetiti, nastaje kada tijelo slabo reagira na bakterijsku infekciju i napada vlastito tkivo i organe. Simptomi su abnormalno visoka ili niska temperatura, jako lupanje srca i ubrzano disanje. Pogoršanje dolazi brzo, a ako se sepsa ne otkrije na vrijeme može dovesti do zatajenja organa i do smrti. Autori istraživanja sa sveučilišta u Pittsburghu i Washingtonu otkrili su rezultate. Najviše zemalja, odnosno 10 zemalja s najvećim brojem umrlih je u Africi. Pri dnu ljestvice je Bliski Istok i bogatije zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?