Ravnateljica Ustanove Dječji vrtići Mostar Danijela Kegelj

U vrtiće ostalo neupisano 83 djece zbog premalo kapaciteta

vrtic
27.08.2022.
u 10:14

U Ustanovi Dječji vrtići u Mostaru, odnosno u gradskim vrtićkim jedinicama zbog nedostatka kapaciteta ove je godine ostalo neupisano 83 djece, a problem koji se ponavlja godinama u najvećem hercegovačkom gradu nije moguće riješiti bez izgradnje novih objekta, što se planira sljedeće godine, piše klix.ba.

Proširivanje skupina

Ravnateljica Ustanove Dječji vrtići Mostar Danijela Kegelj za klix.ba kazala je kako se nedostatak mjesta za svu djecu u mostarskim vrtićima godinama pokušava ublažiti proširivanjem skupina unutar postojećih objekata, ali da pravog rješenja nema bez izgradnje novih kapaciteta.

- Upisi su kod nas bili u mjesecu lipnju i ostalo nam je 83 djece na čekanju, uglavnom jasličkoga uzrasta. Zbog toga ovih dana počinjemo proširenje vrtića Radobolja, gdje bismo za mjesec i pol do dva trebali otvoriti jasličku skupinu i barem malo ublažiti te probleme - kazala je ravnateljica mostarskih gradskih vrtića.

Istaknula je pritom i kako je to posljednja opcija koja se mogla uraditi unutar postojećih kapaciteta te da će se u novu skupinu primiti 17 djece jasličkoga uzrasta. Ostali roditelji svoju djecu u gradske vrtiće mogu upisati samo u slučaju da odustane netko od onih kojima je mjesto zajamčeno.

No, prema riječima ravnateljice Kegelj, u cilju da se problem koji godinama zadaje glavobolje roditeljima mostarskih mališana konačno riješi, Grad Mostar planira ove godine početi projekt izgradnje još jednog vrtića u naselju Centar 2.

- Nadam se kako će do kraja godine biti napravljen projekt da bi se sljedeće godine moglo krenuti u dodatno proširenje kapaciteta - kazala je Kegelj za klix.ba.

Time bi se riješio dugogodišnji problem upisa djece u gradske vrtiće te istodobno smanjio broj nezaposlenih osoba jer bi se automatski otvorila i nova radna mjesta.

Uz sve promjene koje se planiraju, u skladu s ekonomskim trendom i valom poskupljenja neizbježno je i skoro povećanje cijena za usluge mostarskih vrtića.

Za jaslice 200 KM

- Radili smo nove ekonomske cijene jer je značajno sve poskupjelo, a kod nas su cijene iste već tri godine. Ali nismo do sada ušli u tu priču s osnivačem i sigurno do 1. rujna neće biti poskupljenja, a kasnije ćemo vidjeti s obzirom na to kako će se sve kretati - objasnila je Kegelj.

Cijena za jaslički program je 200 KM mjesečno, a cjelodnevni boravak 170 KM te poludnevni 120 KM. A poskupljenje koje se očekuje, kako kaže ravnateljica mostarskih vrtića, prema dosadašnjim iskustvima, ne bi trebalo biti veće od 20 KM jer se, kako tvrdi, Grad Mostar kao osnivač uvijek se kretao u tim okvirima, piše klix.ba. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije