LJILJANA LOVRIĆ:

U posljednjih 15 godina Hrvati u BiH nikada nisu bili jedinstveniji

Lovrić
Stojan Lasić
30.01.2011.
u 11:13

Predsjednica Hrvatske seljačke stranke govori o sporazumu velike hrvatske koalicije kao jamstvu da se neće realizirati plan majorizacije Hrvata, o kočničarima vlasti, o platformama, o jednakopravnosti...

BiH ulazi u finale političkog raspleta oko uspostave vlasti, koji može voditi daljnjoj dezintegraciji zemlje ili pak jedinom mogućem - dogovoru koji bi odražavao višestoljetni duh zemlje. Najveća je odgovornost na strankama iz Sarajeva koje su do sada narodima što žive izvan ove sredine poručivale suprotno, da njihov glas ili sudjelovanje nije bitno. Predsjednica HSS-a Ljiljana Lovrić u intervju za Večernji list ističe da je najveći kapital nakon posljednjih izbora sporazum velike hrvatske koalicije koji je jamstvo da se neće realizirati plan majorizacije najmalobrojnijeg naroda.

Krnji saziv

Kako gledate na pokušaj sazivanja i održavanja sjednice Doma naroda u krnjem sazivu i bez većine hrvatskih zastupnika?


Taj pokušaj jest stvarni pokazatelj tko je zapravo kočničar vlasti u BiH i FBiH. Ustavom FBiH kao i Izbornim zakonom vrlo je jasno propisano kada je Dom naroda konstituiran. Dom naroda FBiH ima 58 izaslanika, a da bi sjednica bila sazvana, svi moraju biti potvrđeni od SIP-a BiH. U ovom trenutku niti je Dom naroda FBiH izabran u potpunosti, niti su svi do sada izabrani izaslanici potvrđeni od Središnjeg izbornog povjerenstva. SDP BiH, kao jedini istinski kočničar uspostave vlasti, poziva se na tumačenje OHR-a iz siječnja 2007. godine prema kojem je dovoljan kvorum od 30 izaslanika za sazivanje sjednice, ali isto tako ne navode kako je na to isto “tumačenje” OHR-a svoje tumačenje dao Ustavni sud FBiH koji je osporio tadašnje mišljenje OHR-a kao neustavno i protivno pozitivnim zakonskim propisima u BiH. Također, sve da je to tumačenje OHR-a primjenjivo, a nije, ponovno ne postoje uvjeti za sazivanje sjednice niti postoji kvorum. Naime, od do sada 30 izabranih izaslanika, njih pet iz središnje Bosne nije dobilo potvrdu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH te samim tim još uvijek nemaju pravo sudjelovati u radu Doma naroda FBiH, tj. kvorum na koji se poziva SDP BiH ne postoji jer potvrdu od SIP-a nije dobilo 30 izaslanika, nego 24. No, to je treniranje sile i pokazivanje mišića Hrvatima u BiH. Također, svaka odluka koja bi se donijela na ovakav način nije ustavna i bila bi osporena od Ustavnog suda FBiH. Ono što me iznenađuje jest da stranka “države za čovjeka” ne poštuje institucije države niti postojeće zakonske propise. Posebice je to zanimljivo kada je u pitanju Izborni zakon BiH i Središnje izborno povjerenstvo s obzirom na to da je članica Predsjedništva SDP-a BiH nekoć bila u tom istom SIP-u.

Je li to možebitno poruka Hrvatima da će ubuduće prevladavati upravo model da bošnjačke stranke određuju koji će Hrvati biti podobni, kao i koliko bi im se moglo udijeliti mjesta u vlasti?

Pa naravno da jest. Hrvati u BiH imaju gorka iskustva s vladavinom SDP-a BiH i Alijansom za “potjere”, kako je neki nazivaju. No, neki zaboravljaju da ovo nije 2000. godina i da Hrvati u BiH, poučeni ranijim pogreškama, više neće upasti u zamke skuhane u kojekakvim trećerazrednim kuhinjama. OHR više nema snagu niti ulogu kakvu je imao nekoć. Također, unutar više od 90 posto Hrvata koji su izašli na izbore postignut je konsenzus što je to nacionalni interes od kojeg se ne smije odstupiti. To je institucionalna i teritorijalna jednakopravnost. One stranke koje nose hrvatski predznak, ali samo nose i ništa više, a tumače matematičke operacije na način kako im je to objasnio predsjednik najjače bošnjačke stranke - SDP BiH, evidentno je da još uvijek nisu ili ne mogu shvatiti kakav su salto mortale napravili. Preporučam im da proanaliziraju rezultate izbora tadašnjeg NHI-ja Krešimira Zubaka za 2000. i 2002. i sve će im biti jasno. Naravno, svatko bez obzira što mi mislili, ima legitimno pravo da po mišljenje ide u SDP BiH, ali isto tako treba biti svjestan da su takva politika i takvi postupci osuđeni na neuspjeh.

Dvije platforme

Što bi se zapravo dogodilo kada bismo dobili neku vrstu Alijanse protiv koje je većina Hrvata, bi li to vodilo rezultatima zapadne Njemačkoj, ili pak Sudana?


Mislim da ste to preslikovito definirali. Nova Alijansa za “potjere” se neće dogoditi, jer ponavljam, ovo nije 2000. Ja sam još prije osam mjeseci upozorila na tzv. projekt koji se pokušava revitalizirati. Sve što se događalo oko mene, bilo je produkt organizirane potjere na nepodobne koji se protive novoj Alijansi. Na naše sveopće zadovoljstvo projekt je propao. Daleko od toga da ne mislim da SDP BiH ne treba biti u vlasti, apsolutno treba, kao najjača bošnjačka stranka u FBiH, i to po principu koji je najpošteniji za sve 2+2+2, u duhu BiH kao države triju jednakopravnih konstitutivnih naroda.

Kako gledate na ‘ponude’ platformi dva bloka koje su dostavili iz HDZ-a BiH, odnosno SDP-a?

Pročitala sam i jednu i drugu platformu i sa suradnicima proanalizirala. Ono što je ponudio SDP BiH jest nešto što može proći u državi koja je koncipirana na principu “jedan čovjek jedan glas”. Budući da BiH nije, niti će biti država po tom principu, ta je platforma popis želja koje je nemoguće provesti, posebice kada je u pitanju državna razina bez suglasnosti RS-a. Izjave potpisnica platforme koje “nose” hrvatski predznak kako je to prvi dokument koji jamči da u Vladi FBiH neće biti preglasavanja - je smiješno! Pretpostavljam da su im to rekli pa oni zato tako misle. Taj isti SDP BiH, koji im je to obećao, zajedno je s tadašnjim visokim predstavnikom izmijenjao Ustav FBiH, što je Hrvate od tada pa posljednjih deset godina učinilo nekakvim “pratećim objektom” u FBiH. Toliko o iskrenosti te platforme. Kada je u pitanju platforma HDZ-a BiH, ona je kraća, konciznija i realnija, odnosno u skladu je s Ustavom i zakonskim okvirom. No, ukoliko se nastave pisati platforme, teško da će se formirati vlast. Prvo treba sjesti za stol, smiriti tenzije, civilizirano razgovarati i kvalitetna i provediva platforma za uspostavu vlasti neće biti problem.

Kuhinja SDP-a

Potencira se dojam da su se Hrvati podijelili između dva bloka, hrvatskog i bošnjačkog. Je li to tako?


Hrvati se nisu podijelili i mišljenja sam da posljednjih 15 godina nismo bili jedinstveniji. Ako netko misli da je podjela u odnosu 90:10 posto - podjela, ja tako ne mislim. Tih 10 posto, ako ima i toliko, zanemarivo je. U svakom uzorku dopušta se neslaganje u određenom postotku, naravno uzorak mora biti reprezentativan. Uzorak od oko 150.000 Hrvata koji su glasovali i dali potporu HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 je više nego reprezentativan. Najvažnija činjenica jest da je hrvatsko biračko tijelo, koje je dalo potporu Čoviću i Ljubiću, monolitno, bez obzira na razne pokušaje majstora iluzije.

U središnjoj Bosni je već na određen način provedeno političko nasilje nad Hrvatima. Hoće li Hrvati biti gubitnici u županiji gdje su prije rata bili većina?


Mišljenja sam da tu nije provedeno ništa, to je bio samo neuspio pokušaj nečega. Netko je za to primio novac, netko je nagrađen skijanjem, netko će nekome financirati stranku itd., znači određeni su dobili neke poklončiće, narod ih je detektirao, sada je nastupilo povlačenje. No, najbitnije je da su konačno detektirani. Pokušaj u središnjoj Bosni je opet kuhinja SDP-a koji svojom “platformom jamči” da neće biti majorizacije Hrvata. Platforma se već počela provoditi i kao programska i kao matematička. U središnjoj Bosni je programski pokušano izbaciti Hrvate iz većine, a potpomognuto je matematički s Lijanovićima i NHI-jem. No, kažem, to je samo bio pokušaj. Prekršen je Ustav SBŽ-a i Poslovnik o radu Skupštine. Predmet je na Ustavnom sudu FBiH koji se ne može očitovati dok se ne završi imenovanje tri člana Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. S obzirom na to da se Ustavni sud FBiH do daljnjeg ne može očitovati, treba postaviti pitanje može li SIP verificirati mandate prije konačnog izjašnjenja Ustavnog suda FBiH. Također, županijsko i Federalno ministarstvo pravosuđa dali su negativna mišljenja na tijek sjednice. Institucije trebaju raditi svoj posao u skladu sa zakonom, a ne onako kako neki misle ili kako im u tom trenutku treba.

Sporazum koji su postigli dva HDZ-a na određen način svodi se na ove dvije stranke, no otvoreno ga podržava više hrvatskih stranaka, među kojima je i HSS?!

Naravno. Hrvatska seljačka stranka u BiH, kao strateški partner HDZ-a BiH, podržava svaki konstruktivan potez koji će Hrvatima u BiH osigurati punu institucionalnu, teritorijalnu i svaku drugu ravnopravnost. Mi ne kalkuliramo niti ćemo ikada povući potez zbog kojeg bi naš narod trpio negativne posljedice. Puna potpora Čoviću i Ljubiću na svemu što rade.

Svakodnevni su medijski udari kako bi se pokušala razbiti hrvatska osovina. Jesu li hrvatske stranke odlučne stvari dovesti do kraja?

Odgovorno tvrdim da jesu. Previše je bilo pogrešaka u nekim prošlim vremenima da bismo sada sebi mogli dopustiti isti ekskluzivitet činjenja tih istih pogrešaka. Majstora iluzije ima svugdje, ali oni su samo iluzionisti, stvarnost je nešto sasvim drugo. Hrvatski narod je jedinstven, njihovi predstavnici također, i tako će ostati.

Kako u tom kontekstu gledate na ulogu Njemačke, poteze EU-a, izjavu iz Zagreba?

To ću prokomentirati samo jednom riječju: konačno!

Radi li se o miješanju u unutarnje stvari zemlje?

Ako to kažu dužnosnici SDP-a, onda znači, ali ako to kažu oni koji poštuju Ustav BiH, onda ne znači. RH je supotpisnik Daytonskog sporazuma i jamac tog istog sporazuma. Taj sporazum je do sada prekršen milijun puta i Republika Hrvatska nije reagirala. Također, RH prema svom ustavu ima obvezu skrbiti o Hrvatima izvan domovine, uključujući i Hrvate iz BiH. Zašto je Hrvatska reagirala sada? Zato što su pokušaji prema Hrvatima u BiH koji su na sceni posljednjih nekoliko mjeseci, a dolaze iz Sarajeva od najjače bošnjačke stranke SDP-a BiH, prevršili sve mjere dobrog ukusa, političke korektnosti i u suprotnosti su s Ustavom i zakonima. Uostalom, zaista ne znam u čemu je problem? Kada Stjepan Mesić “intervenira” Hrvatskom vojskom na RS ili kada ministar vanjskih poslova Turske pravi novo otomansko carstvo na Balkanu ili kada lider SDP-a RH otvoreno podrži Željka Komšića za nečijeg člana Predsjedništva, to, po nekima, nije miješanje u unutarnje stvari BiH! Mislim da je pametnom dosta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?