Rodni listovi

U Grudama si Hrvat, a u Varešu je nacionalnost već izbačena

maticni
VL FOTO
14.12.2011.
u 09:34

Radi se o klasičnoj zloporabi kako bi se, očito je, prejudicirala i neka druga politička rješenja, riješilo ‘nacionalno pitanje’ njegovim zabranjivanjem

Klasičan primjer ugrožavanja ljudskih prava o kojom smo pisali protekloga tjedna o zabrani nacionalnog izjašnjavanja već se provodi u dijelu Federacije BiH s bošnjačkom većinom gdje je rubrika nacionalnost odavno izbačena. Po ovoj matrici slično se pokušava provesti i na razini cijele Federacije BiH nakon što je iz Vlade upućen takav prijedlog zakona prema Parlamentu. Kako nas je izvijestio jedan čitatelj, nakon napisa u Večernjaku, u Varešu, Travniku i Zenici ovakva praksa se već duže vremena primjenjuje.

Nacionalno pitanje

Radi se o klasičnoj zloporabi kako bi se, očito je, prejudicirala i neka druga politička rješenja, riješilo ‘nacionalno pitanje’ njegovim zabranjivanjem, što čak nisu pokušavali ni u bivšoj Jugoslaviji. No, u državi za čovjeka to je posve normalno. 
Kada je naš čitatelj, inače Hrvat, zatražio izdavanje rodnoga lista u Varešu iz kojega je prognan tijekom rata, izdan mu je rodni list s kojega je jednostavno izbrisana rubrika nacionalnost. Eventualno kada to traži osoba kojoj se izdaju ovi dokumenti, onda se iznimno u posebnu rubriku naknadni upisi i bilješke može, a ne mora upisati nacionalnost osobe. S druge pak strane, u bilo kojoj općini s hrvatskom većinom to nije slučaj, i nalazi se ova rubrika što su pak platformaši nastojali također unificirati s izbacivanjem ove odrednice iz svih dokumenata. Zanimljivo je da je Prijedlog zakona o matičnim knjigama bila utvrdila posljednja regularna federalna Vlada i u tome dokumentu stajala je odredba da se u dokumentima iz matičnih ureda navede i nacionalnost osobe kojoj se izdaje dokument.

Naknadna pamet

Kako su u međuvremenu platformaši došli na vlast predvođeni SDP-om, uočili su ovaj ‘velik’ propust prethodnika te su brzo izmijenili ‘sporne’ odredbe u ovome zakonu. Izbačena je odredba nacionalnost te je nakon toga, kako smo također pisali, ovaj zakon ekspresno prihvaćen u platformaškoj vladi u kojoj se, inače, sve odluke jednoglasno donose.

Da je prihvaćen takav zakon kako je zaustavljen u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, i u Grudama bi ubuduće bilo zabranjeno izjašnjavanje po nacionalnoj pripadnosti kao što je to slučaj u većinski bošnjačkim sredinama u većem bosanskohercegovačkom entitetu. Ovakvo što ne postoji niti u jednoj od zemalja regije, a u pojedinim europskim državama koje su nacionalno homogene, međutim, u rodne se listove upisuje čak i različita vjerska pripadnost.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
mošnjo
16:10 14.12.2011.

Ovo samo moze SDP-ova vlast,taj suludi zakon predlozit,jos nam trebaju knjizice od saveza komunista podjelit ,...nadam se da tako nece biti,ali gdje su hrvati prije rata zivjeli a muslima ni ih protjerali ,sad su ovi jedva docekali ovaj prijedlog zakona,mislim da je rijesenje treci entitet pa nek se muslimani zovu kako hoce,nek se zovu kurdi recimo,ali nek nebrisu nas Hrvate...

CI
cinbenik
19:10 14.12.2011.

Bolje od treceg entiteta bi bilo prisajedinjenje sa Hrvatskom,i bolje bi bilo odmah ici na taj cilj,jer je to idealno rjesenje,a HDZe ce objasniti da je to jednostavno i samo treba maknuti SDP.Taj veliki eksperiment od strane \"legalnih\" prestavnika Hrvata u BiH izgleda da nece ici lako.Hrvati Bosne su to debelo platili i jos uvjek placaju, a od idealnog cilja ni traga,cudan pad Posavine,govori u taj prilog,ulazak u rat sa Muslimanima zbog sitnih nejasnoca u politici,a pri tome nevodeci racuna sta ce biti sa Hrvatima bas tog Varesa.Celnici Varesa su se bili toliko uzivili i uvjerili u cvrstocu politike koju je vodio HDZe da te mjere da su poceli liciti na posebnu drzavu,obzirom na trgovinu svim i svacim i sa svakim i bogatili se samo istaknuti.Tako zaneseni uopce nisu vodili racuna sta ako stavrno napadnu muslimani kako ce se obraniti.To se i dogodilo,a drska politika HDZe vodja iz Varesa je kostala mnoge glavom,a sve varesane mjestom i imanjem.Za to je netko odgovoran,a i za ove dokumente.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?