Granični režim

U EU samo uz propusnicu i preko rampi!

EU
22.01.2013.
u 09:13

Na granici između BiH i RH bit će zatrpani divlji putovi, građani BiH ključevima će otvarati i rampe...

Ako Marko iz neumskog zaleđa, Izet iz Cazinske krajine, ili Stipe iz Gruda, nakon 1. srpnja ove godine, kada Hrvatska treba ući u članstvo EU-a, želi otići obraditi svoju njivu, koja se katastarski nalazi na državnom teritoriju Hrvatske, morat će za to imati posebnu pograničnu propusnicu.

Nakon putovnice, ključevi

Kako bi dobili ovaj dokument, sličan nekoj vrsti putovnice, bez kojega na svoj posjed u susjednoj Hrvatskoj neće moći doći, morat će se prvo obratiti tamošnjem Ministarstvu unutarnjih poslova koji ga na njihov zahtjev izdaju na rok trajanja od godinu dana. No, put do njihove poljoprivredne parcele bit će idućih godina “popločan” još nizom drugih administrativnih, ali i konkretnih fizičkih barijera, koje su zbog čuvanja svog prostora u uredima u Bruxellesu predvidjeli birokrati Europske unije. Naime, kad Hrvatska za koju godinu bude članica schengenskog režima kojim se kretanje ljudi, robe izvan članica EU-a još strožije nadzire, građani BiH unutar pet kilometara dugog pograničnog prostora na svoja imanja u Hrvatskoj moći će dolaziti samo uz pomoć propusnice i ključa koji će otvarati postavljene rampe. Ključevima na koje će vlasničko pravo polagati svi koji u drugoj državi imaju zemljište ili stalno zaposlenje, otvarat će i zatvarat uredno rampe koje će biti podignute duž 1001 kilometara granice koja dijeli Hrvatsku i BiH.

Zatrpavaju se divlji putovi

Na više od 1000 kilometara kopnene granice s BiH, kada Hrvatska pristupi schengenskom prostoru, bit će raspoređeno dodatnih pet tisuća policajaca. Hrvatska će morati osigurati dovoljan broj policijskih službenika za učinkovito obavljanje granične kontrole, sukladno schengenskim standardima i najboljoj praksi Europske unije. U trenutku kad postane dio Schengena, Hrvatska će zapravo postati čuvar vanjskih granica EU-a. Između BiH i RH najdalje do 2016. godine bit će postavljene brojne granične barijere, zatrpani putovi koji se ne budu našli na popisu alternativnih prijelaza koje bi trebale utvrđivati mjerodavne političke vlasti dviju država. Već je sada izvjesno da će schengenski režim zakomplicirati život ljudi u pograničnim područjima koji gravitiraju prostoru EU-a. Iz Direkcije za Europske integracije BiH pojašnjavaju pozadinu buduće kontrole. Poljoprivredni uložak je isprava koja se izdaje uz pograničnu propusnicu, a koriste je poljoprivrednici iz pograničnog područja radi obavljanja poljoprivredne djelatnosti. Prema pravilima EU-a, takav uložak se ne izdaje. Oni nisu u skladu s EU propisima kojima se regulira pogranični promet i nisu sastavni dio novog sporazuma o pograničnom prometu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?