tržište nekretnina

U EU padaju cijene stanova, u BiH kuće i stanovi dosežu vrtoglave iznose

stan, nekretnina
Foto: Ilustracija
1/2
12.01.2024.
u 19:20

Cijene nekretnina u BiH dosegnule su vrhunac, stručnjaci smatraju da bi se trendovi iz EU-a, stagnacija, pa čak i pad cijena mogli dogoditi i kod nas

S padom zanimanja stranih kupaca za nekretnine u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine uslijedilo je i korigiranje cijena kuća i stanova naniže u svim dijelovima zemlje osim u Zagrebu. Na tromjesečnoj razini, prema podacima DZS-a, cijene na Jadranu pale su 1,4%, a u ostalim dijelovima Hrvatske za 1,9%, prvi put u tri godine, odnosno nakon početka epidemije.

Premda po nešto nižim stopama, rast cijena nastavljen je jedino u Zagrebu, i to 2,4% u odnosu na prethodna tri mjeseca (u drugom tromjesečju 3,2%). Godišnja stopa rasta u Zagrebu usporila je na 12,1% nakon što je u prvoj polovini godine premašivala 14%. Istodobno je na Jadranu spuštena na 8,2% s oko 13% u prvoj polovini godine, dok je u ostalim dijelovima Hrvatske iznosila 16,5%, slično kao i u prethodnim tromjesečjima.

Tako su u prosjeku cijene stanova i kuća u RH porasle 0,3% u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je najniža tromjesečna stopa rasta u posljednje tri godine.

Na godišnjoj razini cijene su povećane 10,9%, što također predstavlja blago usporavanje, ali riječ je i dalje o dvoznamenkastoj stopi rasta, najbržoj u EU koja je prisutna od početka 2022.

Sa smanjenjem broja transakcija uslijedio je i sporiji rast cijena, a u dijelovima zemlje i pad, što se posebno odnosi na starije objekte. Postojeći stambeni objekti pojeftinili su za 0,1% na tromjesečnoj razini, a u godini dana poskupjeli su za 10,6%. Kad je riječ o novim objektima, potražnja za njima i dalje je solidna: cijene su na tromjesečnoj razini povećane za 2,5%, a na godišnjoj 12,3%.

Na razini EU-a, pokazuju podaci Eurostata, cijene kuća su u trećem tromjesečju porasle 0,8% u odnosu na prethodno tromjesečje, a na godišnjoj razini pale su za 1%. Pritom godišnji pad cijena nekretnina bilježi deset zemalja EU-a, a najveći je u Luksemburgu - 13,6%, i u Njemačkoj - 10,2%. Pad vrijednosti kuća i stanova u Njemačkoj prisutan je više od godinu dana, od sredine 2022.

Cijene nekretnina u BiH u protekloj su godini dosegnule svoj vrhunac, neki stručnjaci za nekretnine smatraju da bi se trendovi iz EU-a, stagnacija, pa čak i pad cijena mogli dogoditi i kod nas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?