IZBORI 2010.

U Čapljini borba za svaki glas jer su presudni za Dom naroda FBiH

izbori
VL FOTO
03.11.2010.
u 08:23

Ponovljeno glasovanje u nedjelju može promijeniti odnos snaga u Skupštini HNŽ-a zbog čega bi se mogla drukčije složiti vlast na županijskoj razini i birati izaslanici za Dom naroda koji drži ključeve uspostave vlasti u FBiH

Na 5 biračkih mjesta u Čapljini u nedjelju će se ponoviti izbori jer je jedino tamo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) utvrdilo nepravilnosti tijekom izbornog procesa. Na ostala 5271 biračka mjesta u BiH nije bilo kršenja zakona, makar tako tvrde u SIP-u.

Poništenje rezultata

Odluka je SIP-a da se ponove izbori samo za razinu HNŽ-a iako je posve jasno da bi nešto veći broj glasova mogao čak utjecati i na zastupničke mandate u državnom Parlamentu. No, takva je odluka SIP-a. Na rezultate izbora u Čapljini žalio se HDZ 1990. tražeći poništenje rezultata izbora na 11 izbornih mjesta, no i u tome slučaju SIP je donio političku odluku da se ponovi glasovanje na pet biračkih mjesta. Nakon toga žalio se HDZ BiH Sudu BiH što se izbori ne ponove za sve razine vlasti. Zanimljiva je na razini politikanstva odluka SIP-a ali i Suda Bosne i Hercegovine jer kada bi HDZ BiH povećao izborni rezultat s dodatna 153 glasa iz Čapljine, aktualni ministar pravde BiH Bariša Čolak dobio bi drugi, izravni mandat za ovu stranku za državni Parlament, a iz igre bi ispao zastupnik SDA Salko Sokolović. Sud BiH ocijenio je da glasovanje za državni Parlament ne bi bitno utjecalo na rezultat, ali je vidljivo itekako da bi.

Upravo zbog vješte gimnastike kojoj je pristupio SIP, glasovat će se samo za skupštinu HNŽ-a iako su dakako sporni svi glasovi za sve razine vlasti koje se biraju s tog područja. Izbori se ponavljaju na biračkim mjestima Jug 1 koji su održani u prostorijama HVIDR-e, Sjever 2 u Osnovnoj školi Vladimira Pavlovića te na dva mjesta u Osnovnoj školi u Višićima kao i Domu kulture u Trebižatu. Iako se prave razne kalkulacije, mogućnost za promjene na razini županije moguće su samo oko eventualnog ulaska u županijsku skupštinu kandidata HDZ-a 1990. Stjepana Krešića u čijoj su stranci od četiri izabrana čak trojica zastupnika iz Rame. U tome slučaju HDZ BiH bi izgubio jedan mandat a trenutačno ‘visi’ Zora Dujmović. Sličan je odnos i sa SDA, odnosno SBiH koji bi mogli profitirati, odnosno izgubiti mandat. Izračuni pak govore da se stvari, makar u županiji teško uopće mogu promijeniti, ukoliko na pet biračkih mjesta HDZ BiH osvoji iznad 1200 glasova birača. Na izborima 3. listopada na pet spornih biračkih mjesta koji su poništeni za HDZ BiH je glasovalo 1776 birača, HDZ ‘90 230 birača, a za SDP tek 120 birača.

Ponavljanje izbora

Otkako je donesena odluka u Čapljini je među svim strankama započela još žešća mini kampanja, ali i lobiranja da se glasovi ‘bliskih’ stranaka usmjere jednoj od političkih opcija kako bi eventualno uspjeli ući u skupštinu. Prema Večernjakovim informacijama, izbori u Čapljini gotovo da se predstavljaju povijesnim pa su se u pravu kampanju kupovanja glasova uključili i čelnici većih stranaka. Nije nevažno tko će dobiti glasove po preferencijama i tko će imati većinu u nacionalnom klubu zastupnika iz kojega se biraju i izaslanici za federalni Dom naroda. Za ponovljene izbore u Čapljini, uostalom kao i za redoviti izborni ciklus, vrijede sva ista pravila. Šutnja počinje 24 sata od otvaranja birališta. Izborni materijal će se brojati u Sarajevu u ponoć 7. studenoga, a ne na mjestima u Čapljini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?