Travnik

Tri općine odlagat će otpad u bivšoj vojarni

otpad
Srećko Stipović
20.04.2012.
u 10:41

Komunalni otpad koji se ne može razvrstati i prodati kao sekundarna sirovina, kako doznajemo, vozit će se na regionalno odlagalište Mošćanica

Općine Travnik, Novi Travnik i Vitez pokrenule su aktivnosti na zajedničkom odlagalištu u bivšoj vojarni JNA Slimena kod Travnika gdje će se razvrstavati komunalni otpad u sekundarne sirovine.

Razvrstavanje otpada

Preostali višak zajedničkim kamionom vozit će se na regionalni deponij Mošćanica kod Zenice.

-Aktivnosti na zajedničkoj pretovarnoj rampi u bivšoj vojarni JNA Slimena već su u odmakloj fazi. Vlada FBiH je dala suglasnost za korištenje ovoga mjesta za tzv. pretovarnu rampu gdje će se razvrstavati komunalni otpad, a mjesto je posjetio i predstavnik Federalnog ministarstva turizma i okoliša te također dao potporu ovom projektu. Travnik godišnje plaća 400 tisuća KM za komunalni otpad regionalnom odlagalištu na Mošćanici. U tu cijenu ne računamo gorivo, amortizaciju kamiona, i drugo tako da je ta cifra daleko veća. Smatramo da bi ovim potezom svi ostvarili uštede zaposlili nove radnike i riješili problem komunalnog otpada. Istina, dok projekt bude završen konkurirat ćemo i za sredstva Europske unije, za sredstva iz IPA fondova, kaže nam načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić.Za pretovarnu rampu zainteresirane su i općine Vitez i Novi Travnik čiji su načelnici također dali suglasnost za zajednički projekt. Komunalni otpad koji se ne može razvrstati i prodati kao sekundarna sirovina, kako doznajemo, vozit će se na regionalno odlagalište Mošćanica. Već sada Travnik plaća 50 KM po toni smeća koje odlaže na ovom deponiju kod Zenice.

Novo zapošljavanje

- Kada smo pravili kalkulaciju utvrdili smo da ćemo za godinu dana prepoloviti troškove odlaganja komunalnog otpada, dakle umjesto 400 plaćat ćemo 200 tisuća, ali ćemo i zaposliti nove radnike, kaže nam na kraju razgovora načelnik općine Travnik Admi Hadžiemrić. Zanimljivo je napomenuti da se za razliku od drugih općine u Travniku najviše vodi računa o zbrinjavanju sekundarnih sirovina. Naime poduzeće Eko industrijski otpad iz Doca na Lašvi kod Travnika jedno je od najjačih u SBŽ-u jer godišnje prikupi i proda više tisuća tona raznog otpada, a ima 11 stalno zaposlenih radnika. Također to poduzeće ima i 11 kooperanata u svim općinama SBŽ-a koji skupljaju sirovine i prodaju Eko industrijskom otpadu. U svijetu je odavno poznato da je smeće u stvari novac kojega samo treba uzeti sa smetlišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?