NEVJEROJATNA PRIČA

Traže ga već 30 godina, vozač ga vidio u Italiji

neretva
Zoran Grizelj
26.10.2011.
u 09:06

Otac nestalog dječaka kaže kako nikada nisu prestali gubiti nadu da će jednog dana ponovno vidjeti svoje dijete

Tragična priča obitelji Stančević iz naselja Rudnik u Mostaru malo koga može ostaviti ravnodušnim. U hladno kišno jutro 21. prosinca davne 1982. godine maleni dječak Darko, tada jedinac, nestao je ispred obiteljske kuće na Rudniku. Prema pričama susjeda, trogodišnji dječak Darko se ispred kuće vozio na biciklu, a čuvala ga je baka, dok su roditelji bili na poslu.

Sumnjiv automobil

U jednom trenutku baka je ušla u kuću na svega nekoliko minuta, a kad se vratila, dječaka nije bilo. Tražila ga je, zvala, međutim, dječak se nije javljao. Bicikl je pronađen, neki kažu, malo dalje od kuće, blizu rijeke Neretve, dok drugi kažu da je nađen u dvorištu, međutim, maleni Darko nikada nije pronađen. Za veselim i svima dragim plavim dječakom podigla se velika potraga, tražili su ga svi, roditelji, prijatelji, susjedi, policija... Međutim, sve je bilo bezuspješno. Majka je danima plakala, odlazila na mjesto gdje je pronađen bicikl, dozivala ga... Dječaku nije bilo traga. Budući da se kuća ispred koje je dječak nestao nalazila blizu rijeke Neretve, odmah su počele sumnje da se dječak utopio, u što roditelji nikada nisu povjerovali. Nisu se predali, niti su odustali od potrage. Možda zato što tijelo dječaka nikada nije pronađeno, a možda zato što im je unutarnji roditeljski glas govorio da je njihovo dijete živo. S druge strane, pojavile su se indicije da je dijete oteto. Naime, tih su dana građani Mostara, prema pričama susjeda, viđali sumnjiv automobil (navodno kombi) koji se vozao tim dijelom grada. Kružile su razne priče - od toga da je dijete udario auto i da ga je vozač, strahujući od policije i zatvora, mrtva zakopao, do toga da je dijete oteto i prodano izvan granica tadašnje države. Iako nitko nije mogao sa sigurnošću potvrditi da se otmica dogodila, roditelji ovog dječaka - Dragan i Zdenka - nikada nisu prestali vjerovati da je njihovo dijete živo i da će ga jednom ipak pronaći. I danas vjeruju. Ne bez razloga! Naime, tračak svjetlosti na kraju višegodišnjeg tunela, suza, mraka i traganja pojavio se prije nekoliko godina, kada je, prema pričama susjeda, jedan obiteljski poznanik u Italiji primijetio dečka koji ga je nevjerojatno posjetio na Dragana (dječakova oca). Čak bi, kazao je, i po godinama mogao biti on. Budući da je bio upoznat s cijelim slučajem, prišao je dečku i pitao ga ima li ikakve veze s Bosnom i Hercegovinom. Dečko ga je zbunjeno pogledao i rekao da nema. Prema daljnjim pričama, čovjek je navodno dečka fotografirao mobitelom te je fotografiju pokazao obitelji. Tada se ova priča ponovno aktualizira, a kći Dragana i Zdenke, koja je rođena nekoliko godina nakon njegova nestanka i nikada nije vidjela svoga brata, kreće u potragu. Vođena srcem i velikom željom da upozna brata o kojem je samo slušala od svojih roditelja, zajedno s majkom odlazi u Italiju i pokušava pronaći dečka koji bi mogao biti njezin brat. Uspijeva ga vidjeti izdaleka, međutim, komunikaciju s osobom koja bi mogla biti Darko, nije nikada ostvarila. Susjedi s kojima smo razgovarali, kažu kako se on nije htio susresti s njima.

Ne odustaju

Dječaka je navodno kupila imućna obitelj u Italiji te mu nikada nisu skrivali da je posvojen, ali mu, prema pričama koje su poznate susjedima, nikada nisu rekli način na koji su do njega došli. Iako su se prošle godine pojavile priče da je rađena DNK analiza te da je potvrđeno kako se radi o nestalom dječaku, od osoba bliskih obitelji doznajemo da to nije istina te da nikada nisu uspjeli stupiti u kontakt s tom osobom. Upravo iz toga razloga, kako bi otklonili ili pak potvrdili svoje sumnje, pomogli drugim roditeljima koji su se našli u istoj ili sličnoj situaciji, podijeli svoju priču i na neki način pokušali doći u kontakt s osobom za koju sumnjaju da je njihovo dijete, Darkovi roditelji su pristali svoju priču ispričati u emisiji HRT-a “Misija zajedno”. “Ne bih želio sada ništa govoriti o cijeloj ovoj priči, ako nam uspije i ako pomoću emisije HRT-a uspijemo doći do našeg djeteta, tada ćemo otvoriti vrata svoje kuće novinarima. Danas me nemojte, molim vas, pitati o ovome. Nadamo se da ćemo uspjeti”, komentirao je kratko jučer otac nestalog dječaka. Nadu da će nakon toliko godina traganja, neizvjesnosti i pogrešnih tragova, ali i raznih priča o nestanku djeteta, svoga sina naći - otac jučer nije mogao skriti. “Postoji ta neka osoba u Italiji, međutim, nitko nije siguran da se radi o njemu, ništa ne znamo i pokušat ćemo na ovaj način spojiti obitelji”, kazao je Dragan istaknuvši da u ovom trenutku nema više što reći jer ni sam ništa ne zna. Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije smo doznali kako su upoznati s ovom pričom te da im je obitelj Stančević potvrdila kako će svoju priču iznijeti u HRT-ovoj emisiji “Misija zajedno”, ali da po pitanju ovog slučaja nema ništa novo. “Sve stoji, već nekoliko godina ništa se, koliko je nama poznato, po pitanju ovog slučaja nije pomaknulo. Osoba još uvijek nije pronađena”, rečeno nam je jučer u MUP-u HN županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?