nakon snažnog potresa

Tlo na granici BiH i Crne Gore stalno podrhtava ovih dana, slabiji potresi zabilježeni i danas

EMSC
17.03.2024.
u 18:57

Sredinom tjedna je snažniji potres probudio kako Crnogorce tako i građane Bosne i Hercegovine. U danima poslije se nastavilo podrhtavanje tla, ali znatno slabijeg intenziteta. Posljednji potres se osjetio danas oko 15:30 sati i bio je jačine 2,9 stupnjeva prema Richterovoj skali, a dogodio se također u blizini crnogorske granice s BiH.

U posljednja 24 sata, Europski mediterološki seizmološki centar je zabilježio 3-4 slabija potresa na području Crne Gore, jačine do 3 stupnja prema Richteru. Jučer se osjetio mrvicu snažniji potres jačine 3,5 supnjeva, a u 24 sata nakon snažnog potresa u noći sa srijede na četvrtak, koji je bio jačine više od pet stupnjeva prema Richteru, crnogorsko tlo je zadrhtalo još čak 30 puta, piše Klix.ba.

Blaža podrhtavanja su uobičajena u razdoblju nakon što dođe do snažnijeg potresa, a područje na kojem se stvaraju potresi ovih dana je podložno podrhtavanju, odnosno vrlo je seizmički aktivno.

Profesori i znanstvenici objašnjavaju da je glavni uzrok svih potresa u tom predijelu aktivnost Jadranske mikroploče, koja se podvlači pod ovaj dio Europe. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti.

Vanjski Dinaridi, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč - Zelengora i nastavlja dalje na istok, je zona navlake planinskih masiva. Između Golije i Durmitora je smještena dolina Pive koja skupa sa Tarom pravi Drinu.

Osim spomenutih vanjskih Dinarida mezozojske starosti sjevernije je regija pračanskog paleozoika. Taj dodir različitiih petroloških segmenata izaziva vječnu mogućnost seizmičke aktivnosti, kažu stručnjaci.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije