Nema informacija

Tisuće živih na popisu nestalih osoba u BiH

21.03.2017.
u 07:00

Središnja evidencija nestalih (SEN) još ne postoji jer nisu unesene sve potrebne informacije o nestalima ili su unesene pogrešne, upozoravaju predstavnici obitelji nestalih i institucija iz Republike Srpske koje se bave ovom problematikom.

Oni ističu da podatke koje iznose pojedini predstavnici Instituta za nestale osobe BiH treba uzeti s rezervom.

Kao primjer navode informacije koje je dala glasnogovornica Instituta za nestale osobe Lejla Čengić navodeći da SEN sadrži podatke o 3964 osobe koje su prijavljene kao nestale u ratu i da je za 911 osoba koje su se nalazile u središnjoj evidenciji utvrđeno da su žive, jer su im nakon rata izdani identifikacijski dokumenti. Predsjednik Udruge obitelji nestalih sarajevsko-romanijske regije i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Milan Mandić objašnjava da SEN nije valjan sve dok ne bude sadržavao podatke o nacionalnoj strukturi, statusu nestalog, odnosno je li riječ o vojniku ili civilu i okolnostima nestanka. - SEN-a, koji je trebao biti uspostavljen još prije devet godina, nema jer ga bez svih tih podataka srpski narod nikada neće prihvatiti. Imam podatke o više od 2000 živih ljudi koji su uglavnom u Skandinaviji i od kojih su mnogi promijenili identitet - tvrdi Mandić i dodaje da nema svih podataka ni o 7021 nestaloj osobi za kojom se, prema podacima u nevaljanom SEN-u, još traga. Mandić naglašava kako je tražio da mu iz središnje evidencije dostave popis nestalih koji su pronađeni, ali da ga nikada nije dobio.

- Iako bi sve trebalo biti poznato i jednostavno, i tu ima raznih makinacija pa je upisivano da su Srbi u logoru “Viktor Bubanj” i Centralnom zatvoru u Sarajevu, koje je držala Armija RBiH, umrli prirodnom smrću iako su umrli nakon fizičkog i psihičkog maltretiranja - naglasio je Mandić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?