SB županija

Tisuće radnika ostali su bez radnih mjesta, plaća, toplih obroka

radnici
Srećko Stipović
27.03.2012.
u 10:12

Mnogi radnici još i danas štrajkaju i čuvaju tvornice kako bi ostvarili svoja osnovna prava na rad i život

Prema informacijama koje smo dobili u Agenciji za privatizaciju Srednjobosanske županije od direktora Željka Radoša, onoga trenutka kada privatni poduzetnik dobije potvrdu od Agencije da je ispunio svoje obveze prema državi po ugovoru, Agencija više nema nikakvih nadležnosti prema privatiziranoj imovini, a kupac državnog kapitala može raditi što hoće od imovine koju je privatizirao.

Bez radnih mjesta

Zbog takvog načina privatizacije tisuće radnika ostali su bez radnih mjesta, neisplaćenih plaća, toplih obroka i drugog. Mnogi radnici još i danas štrajkaju i čuvaju tvornice kako bi ostvarili svoja osnovna prava na rad i život. Privatizacija u Bosni i Hercegovini privodi se kraju. Bilo da je riječ o privatizaciji državnih poduzeća javnim upisom dionica, ili kupovinom za gotovinu, ili obećanim ulaganjem u modernizaciju i zapošljavanje novih radnika, očekivani rezultati su više nego poražavajući. Promatrajući privatizaciju državnih poduzeća u Srednjobosanskoj županiji tek nekoliko njih imalo je uspješnu privatizaciju. Takvih je toliko da se mogu nabrojati na prste dvije ruke, a ostalo je sve na štetu radničke klase i države koja je pod pritiskom međunarodne zajednice i donijela Zakon o privatizaciji. Devedeset poduzeća je privatizirano javnim upisom dionica, a 45 poduzeća kupoprodajnim ugovorom. -Nakon što se provede sva procedura predviđena Zakonom o privatizaciji mi vršimo konačnu kontrolu. Ukoliko su ispunjeni svi uvjeti iz ugovora povjerenstvo pravi jedno izvješće prema direktoru Agencije, pravi jedan zapisnik i daje direktoru. Ako je sve u redu mi izdajemo jednu potvrdu ili uvjerenje kojom potvrđujemo da su ugovorne obveze ispunjene ili nisu ispunjene. Nakon izdavanja te potvrde mi više nemamo nadzora nad kupcem državne imovine, kaže nam Željko Radoš ravnatelj Agencije za privatizaciju Srednjobosanske županije.

Čuvaju imovinu

- Već četiri godine čuvamo Impregnaciju-Holz nakon što se bivšem vlasniku izgubio trag. Nas deset je ostalo da čuvamo imovinu kako bi ostvarili svoja prava iz radnog odnosa jer nam knjižice nisu zaključene, nismo dobili otkaz, kaže nam Anto Jukić radnik Impregnacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?