Rješavanje krize

Stranački čelnici tajno razgovaraju o SBŽ-u

politika
VL FOTO
23.08.2011.
u 10:53

O svim pokušajima i razgovorima o uspostavi županijske vlasti redovito se izvještava i OHR

Kada je u pitanju ustroj srednjobosanske županijske Vlade po preporukama i nalogu visokog predstavnika Valentina Inzka iz pisma kojim je 14. srpnja odluku o formiranju tzv. županijske Vlade proglasio ništavnom i proces vratio na početak, ozbiljnijih pomaka na tom planu uopće nema.

Odmjeravaju se snage

Čak bi se moglo reći da vlada potpuno zatišje, odmjeravanje snaga i mogućnosti, ali i lova u mutnom, čemu su najskloniji iz SDP-a na čelu s predsjednikom ŽO-a Zukanom Helezom. Nakon što je 27. srpnja, sukladno zahtjevu i preporuci visokog predstavnika, održana izvanredna županijska Skupština na kojoj je u rukovodstvo Skupštine izabran predstavnik Kluba hrvatskog naroda Josip Kvasina te nakon prvog službenog sastanka predstavnika dva HDZ-a te SDA i SDP-a 3. kolovoza, sve je stalo.

Naime, dogovoreni sastanci županijskih stranačkih čelnika, zakazani najprije za 5., a potom za 6. kolovoza, propali su jer su ih bojkotirali predsjednici ŽO SDP-a i SDA, Zukan Helez i Salko Selman, koje su inače bili prihvatili. U takvoj situaciji od pokušaja organiziranja novih sastanaka odustali su i predstavnici dva HDZ-a, Nikola Lovrinović i Slavica Josipović. Ne žele neuspješnu ulogu “tajnika i poštara” i ne prihvaćajući prešutno postupke Heleza i Selmana u kojima nema elementarne kulture ponašanja i komuniciranja, pa se, bar službeno, može reći da je stanje u SBŽ-u, kada je ustroj vlasti u pitanju, status quo.

Sporazum se neće razbiti

Međutim, neslužbeno doznajemo da se ipak vode personalni razgovori između Nikole Lovrinovića, Zukana Heleza i Salke Selmana. U tim razgovorima, neslužbenim i personalnim, ne sudjeluje predsjednica ŽO HDZ-a 1990 Slavica Josipović, što, kako je pojašnjeno, nema nikakve veze sa sporazumom o suradnji dva HDZ-a na svim razinama. Sporazum je i u SBŽ-u čvrst, pa i unatoč željama i pokušajima Zukana Heleza da takav partnerski odnos naruši izjavama da SDP neće razgovarati s HDZ-om 1990 “koji sa samo dva zastupnika u Skupštini SBŽ-a nema izborni legalitet”. Iz oba HDZ-a poručuju kako će i taj Helezov pokušaj završiti „pucnjem u prazno“.

Kao doznajemo, dva HDZ-a pripremaju i pisani prijedlog kako i na kojim osnovama uspješno okončati problem uspostave vlasti u SBŽ-u. Prijedlog bi trebao biti polazna osnova za razgovor kroz koji bi se moralo iskristalizirati konačno rješenje temeljeno na zakonskim i ustavnim odredbama i izbornim rezultatima. O svim se (ne)uspješnim pokušajima i razgovorima oko uspostave vlasti u SBŽ-u redovito, iz različitih izvora izvještava OHR.

Ključne riječi

Komentara 1

SO
sojka
02:37 24.08.2011.

Aljo je obeco muslicima osvojite li bosnu jesti ce te zlatnom kasikom,a oni od bjede ni drvene nemaju,nit imaju sta da jedu i oni koji imaju sta jedu na podu,a sad bi da pregaze hrvatice ,e nije im islo ni za ratno dobo kad je bijo omjer 1:13 a nece ni sada u miru..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?