REAKCIJE NA PRESUDU

Stojić se ironično smijao, Prlić je pisao bilješke, a Praljak odmahivao

Haški sud, BiH, presuda, Prlić, Praljak (1)
Screenshot/ICTY
29.05.2013.
u 17:13

Dobro raspoloženje optužene šestorke splasnulo je već nakon prvih sučevih rečenica

Kao u kazalištu, točno u 10 sati u sudnici broj 1. podigla se zavjesa u galeriji za posjetitelje i medije u zgradi Haaškog tribunala, a unutar sudnice već su bila šestorica bivših dužnosnika Herceg-Bosne i njihova obrana. Svi su bili raspoloženi, a Valentin Ćorić, Bruno Stojić i Milivoj Petković mahnuli su i nasmiješili se svojoj bližoj rodbini koja ih je došla podržati. No, ovo raspoloženje bilo je kratkoga daha, i već nakon prvih riječi francuskog suca, predsjedatelja Vijeća Jean-Claude Antonettija, postalo je jasno da će kazne biti drakonske s proglašavanjem međunarodnog oružanog sukoba s umiješanosti Hrvatske, a napose postojanja udruženog zločinačkog pothvata oko etničkog čišćenja dijela Herceg-Bosne i njezina pripajanja Hrvatskoj.

Nije bilo jednoglasno

Ukupno 111 godina zatvora nepravomoćnom presudom dobili su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak, Valentin Ćorić i Berislav Pušić poput izvršitelja i posrednika, a pod vodstvom pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i generala Janka Bobetka. No, ova odluka kojom se teško tereti Hrvatsku samo mjesec dana uoči ulaska u EU i Hrvate u BiH pred važne političke procese i reforme, nije donesena jednoglasno jer je upravo francuski sudac nasuprot nestalnim sucima Haaškog tribunala Mađaru Arpadu Prandleru, Švicarcu Stephanu Trechselu i rezervnom sucu Antoine Kesia-Mbe Mindua, iznio suprotno mišljenje. No, sudsko vijeće bilo je jednoglasno oko visine kazne kao i činjenica vezanih za zločine na području bivše Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

U galeriji s pogledom na sudnici su zajedno bili i predstavnici bošnjačkih udruženja žrtava rata među kojima su bili bivši gradonačelnik istočnog Mostara Safet Oručević i zapovjednik specijalne postrojbe Armije BiH Esad Humo, a između dvije, uglavnom podijeljene skupine, bilo je primjetno nešto strožije i brojnije osiguranje. Dok je trajalo čitanje skraćene presude koju je francuski sudac inače napisao na preko 2600 stranica nije bilo prevelikih reakcija ni od samih optuženih. Tek se Stojić u nekoliko navrata ironično nasmijao i pratio transkript govora suca, a Prlić je s ozbiljnim izgledom lica pisao zabilješke u svoj notes dok je Praljak tek odmahnuo glavom pri spomenu nekih navoda. Ispred tribunala, uostalom kao i u sudnici, dvije priče.

Tako je tužitelj Kenneth Scott rekao kako je presuda dokaz što je radila Tuđmanova vlada dodajući da je u Haagu utvrđena srpska strana priče, a sada i hrvatska u BiH. Na upit međutim kako se to može uspoređivati jer danas postoji Republika Srpska kao srpski entitet u BiH, a hrvatski ne postoji, Scott je rekao da su ‘Herceg-Bosna i Republika Srpska iste’.

Slijepa politika

No, u obrani su najavili žestok odgovor na presudu tvrdeći da njihovu stranu nitko nije čuo tijekom prvog stupnja. Pri tome su žestoko kritizirali i vlast u Hrvatskoj zbog izostanka potpore, a jedan od odvjetnika nam je ‘off the record’ rekao da su sve u posljednjih deset godina vlade vodile slijepu politiku. Obrane najavljuju žalbu tvrdeći da ih ohrabruje stav suca Antonettija, ali i presude poput Gotovine i Perišića. A one su u drugome stupnju, nakon velike pravno-političke bitke bile oslobađajuće.

>> Sve o presudi čitajte u našem specijalu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?