GAŽENJE HRVATA

Središnja Bosna bez vlade već 10 mjeseci,

skupstina
VL FOTO
27.08.2011.
u 11:29

Posljedice nelegalnih akata u Srednjobosanskoj županiji su, već sada se može reći, teške i nesagledive,

Protuzakonite i protuustavne odluke, nelegalan ustroj vlasti, kupovina glasova, zloporaba položaja, smjene “nepodobnih”, mito, korupcija, nepotizam... trenutno su na sceni u FBiH, i to naočigled pravosudnih i policijskih struktura vlasti. Sve to su građani, ponajprije Hrvati u FBiH, doživjeli i preživjeli u vrijeme Alijanse, početkom 2001., također uz ‘orkestar’ SDP-a i dirigenta Zlatka Lagumdžiju.

Ponavlja se povijest

No, povijest se ponavlja, samo u još gorem obliku. Posljedice su, već sada se može reći, teške i nesagledive, a što je nagore, narušeni su i međunacionalni odnosi. Srećom, ipak su neki međunarodni dužnosnici otvorili oči. Kada je SBŽ u pitanju, koja nije iznimka, ali je najočigledniji primjer svega navedenog, presudnu ulogu u svemu odigrao je Boljitak (NSRzB) i dvije zastupnice te stranke u Skupštini, Hrvatice, Karolina Pavlović iz Viteza i Blaženka Lukić iz Kiseljaka. Jer za imenovanje nelegalne županijske vlade, a da bi to izgledalo legalno, SDP-u i SDA te drugim bošnjačkim strankama (SBB i SBiH) trebala je dvotrećinska većina (20 zastupnika), za što su im trebala i dva glasa (hrvatska). I dobili su ih i tako poništili volju hrvatskoga biračkog tijela koje je HDZ-u BiH, HDZ-u 1990 i HSS-NHI-ju dalo više od 90 % svojih glasova. Tu odluku o izboru i imenovanju vlade izvan snage je stavio OHR, pa će se nova vlada formirati sukladno Ustavu i izbornim reztultatima. No, posljedice su ostale i nesagledivo su teške. Naime, zbog takvih nelegalnih igara, zbog kojih u ovoj županiji nema vlade već 10 mjeseci, Karolina Pavlović je nagrađena visokom pozicijom predsjedateljice Doma naroda Skupštine FBiH, Blaženka Lukić je profesionalizirala zastupnički mandat iz kvote SDA, a NSRzB je dobio Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i gospodarstva. U više navrata su upozoravali iz dva HDZ-a da se sve mora dovesti na čistac, ispitati i raščistiti tko je, kako, za koga... kupovao glasove birača, a što su dokumentirali i prijavili nadležnim državnim tijelima i institucijama.

Mnoge prljave igre

U te prljave igre, tvrde iz dva HDZ-a, upleteni su Zijad Dervišević Zika, bivši predsjednik ŽO Boljitka, kasnije osumnjičenik za organiziranje pokušaja atentata na Ivu Tadića, zastupnika HDZ-a BiH u ZDŽ-u, i njegov prijatelj i suradnik u kupovini glasova i pokušaju atentata u Zenici, također istaknuti član Boljitka Amel Sefer, obojica iz Travnika, s bogatim policijskim dosjeima. Dervišević je već odavno na slobodi, nagodio se s tužiteljstvom. Sve to govori da je razloga za opsežnu istragu previše, no pitanje je zašto je nema. Nužno je da mjerodavna tijela utvrde jesu li navodi o kupovini glasova točni, tko je i koliko plaćao, tko je naručio atentat na Ivu Tadića.

Ključne riječi

Komentara 1

VP
VP1982
12:19 27.08.2011.

E Prijatelji dovoljno ste razgovarali.. Nece od te vlasti nista biti. Proglasi te Hrvatsku Drzavu Herceg-Bosnu. Ozbiljno!!! To Hrvati zele i nista drugo. Cega se bojite?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?