Sustav postoji u više država, omogućava brzo distribuiranje informacija kada policija procijeni kako bi objavljivanje pridonijelo pronalasku nestale djece

Srbija prvi put aktivirala alarm Amber Alert, u BiH takav sustav još ne postoji

28.03.2024.
u 15:33

Zastupnički dom PS BiH usvojio je u veljači inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH da u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative omogući uvođenje u upotrebu javnog sustava obavještavanja o nestanku djece Amber Alert na teritoriju Bosne i Hercegovine

Srbija je prvi put aktivirala alarm Amber Alert u potrazi za dvogodišnjom djevojčicom iz okolice Bora, čiji je nestanak prijavljen u utorak, a SMS "Pronađi me" na mobitele su dobili svi korisnici u mrežama triju mobilnih operatora u Srbiji.

Djevojčica Danka Ilić nestala je u utorak oko 13.45 u Banjskom Polju kod Bora. Ima smeđu kosu, smeđe oči i visoka je oko 85 centimetara, navodi se u objavi "Pronađi me".

Sustav Amber Alert, koji postoji u više država, omogućava brzo distribuiranje informacija svim građanima kada policija procijeni kako bi to objavljivanje pridonijelo pronalasku nestale djece.

Srbija je donijela i tzv. Tijanin zakon, kojim je omogućena primjena tog sustava uspostavljenog u listopadu prošle godine.

Nastao u SAD-u

Inače, Amber Alert je sustav alarmiranja javnosti u slučaju nestanka djece. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena. Funkcionira tako što se u slučaju nestanka nekog djeteta informacija širi putem notifikacija na mobitelu, SMS-a, interneta, na televiziji, radiju, panoima... kako bi doprla do što više ljudi, odnosno alarmirala javnost.

Amber Alert, dakle, predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale djece.

Objave putem različitih medija mogu doprijeti do građana koji će zapamtiti lice djeteta i potencijalno ga uočiti ili imati valjane informacije koje policiji mogu pomoći u potrazi. Ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.

Tako građani, ako imaju bilo kakve informacije, mogu to odmah prijaviti policiji. Amber Alert aktivira se u specifičnom slučaju nestanka djeteta. Najčešći kriteriji za aktiviranje alarma u državama kod kojih postoji su, primjerice, ako se sumnja da je dijete oteto i može mu biti ugrožen život.

Ovo upozorenje trebalo bi se aktivirati najkasnije sat vremena od prijave nestanka djeteta i traje maksimalno 24 sata.

Amber Alert se ne objavljuje u svim slučajevima nestanka djece kako se javnost ne bi preplavljivala informacijama jer se može pretpostaviti kako ljudi ubrzo više ne bi reagirali na objave, a time bi ovaj mehanizam izgubio na korisnosti i značaju.

U svakoj zemlji Alert se objavljuje vrlo rijetko. Ako pogledamo statistike nestanaka djece, primjerice, u susjednoj Srbiji, gdje je najveći broj djece koja su pobjegla od kuće i nalaze se u razdoblju adolescencije, možemo očekivati kako će se vrlo rijetko aktivirati. Zato je nužno jasno uspostaviti nedvosmislene i opravdane kriterije u kojima se po kratkom postupku odlučuje treba li određeni nestanak biti objavljen u cilju alarmiranja najšire javnosti ili ne.

Prema riječima Roberta Hovera iz Nacionalnog centra za nestalu i eksploatiranu djecu (National Center for Missing & Exploited Children), oko 95% Amber Alert slučajeva riješi se u roku od 72 sata.

Osim SAD-a, sustav se koristi u više europskih zemalja – u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Među ovim državama je i susjedna Hrvatska, gdje ovaj sustav nosi naziv NENO Alarm. Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hrvatske pokrenulo je sustav u listopadu 2022. u suradnji s kompanijom Meta. Funkcionira tako što Ministarstvo, ako nestane neko dijete, obavještava Metu, koja zatim šalje upozorenje korisnicima Instagrama i Facebooka u krugu od 60 kilometara od mjesta gdje je dijete posljednji put viđeno, naveo je MUP Hrvatske.

BiH nema Amber Alert

Kad je riječ o BiH, naša zemlja još uvijek nema ovaj ili sličan sustav. Zastupnički dom PS BiH usvojio je u veljači ove godine inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH da u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative omogući uvođenje u upotrebu javnog sustava obavještavanja o nestanku djece Amber Alert na teritoriju Bosne i Hercegovine.

U Srbiji je 25. listopada 2023. godine pušten u rad sustav za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka djece pod nazivom "Nađi me", a u Sjevernoj Makedoniji 18. prosinca 2023. godine sustav "Pronađi me".

Nadajmo se kako će ovaj sustav za obavještavanje što prije biti uveden i u BiH jer je mnogo puta do sada pokazao svoju vrijednost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije