sprovod u srijedu

Sprovod u srijedu – 'Zvonko Bušić je preteča hrvatskog branitelja'

Zvonko Bušić (1)
PIXSELL
02.09.2013.
u 14:35

Zvonko Bušić ubio se vatrenim oružjem u nedjelju ujutro u svojoj kući u Rovanjskoj pokraj Zadra

Branitelji okupljeni oko Zavjeta, koji čine udruge gardijskih brigada i specijalne policije, sudjelovat će u organiziranju posljednjeg ispraćaja i pogreba tragično preminulog hrvatskog emigranta Zvonka Bušića. To nam je danas potvrdio Josip Klemm koji je ujedno pozvao sve hrvatske branitelje da u srijedu u što većem broju dođu na Mirogoj i dostojno isprate hrvatskog domoljuba Bušića.

„Želimo ga dostojno ispratiti“

– Pozivam sve hrvatske branitelje da na pogreb dođu u svečanim i radnim vojnim uniformama koje imaju kod sebe jer na dostojan način želimo ispratiti Zvonka Bušića kojega smatramo pretečom hrvatskog branitelja. Ne opravdavamo njegov čin otmice aviona koji se dogodio prije 37 godina, ali njegova žrtva i patnja za hrvatsku slobodu te način na koji je pozivao na zajedništvo Hrvata ono je što su kod njega cijenili hrvatski branitelji – rekao nam je Josip Klemm, napominjući kako će se više pojedinosti oko sudjelovanja branitelja u posljednjem ispraćaju Zvonka Bušića znati sutra nakon zajedničkog sastanka branitelja.

Kako doznajemo, Bušić će biti pokopan između groba Brune Bušića i Gojka Šuška. Misu će predvoditi fra Ante Marić, nekadašnji župnik župe Sovići Gorica, gdje je rođen Zvonko Bušić. Stihove će recitirati poznati hrvatski glumci, pjevati klapa Bratovština iz Sovići Gorice.

Bušić se ubio u svojoj kući

Zvonko Bušić ubio se vatrenim oružjem u nedjelju ujutro u svojoj kući u Rovanjskoj pokraj Zadra. Novinarima se uime obitelji obratio Dražen Budiša koji je javnost obavijestio da je Bušić ostavio dva oproštajna pisma, supruzi i obitelji te prijateljima i Hrvatima. U njima moli za oprost zbog onoga što je učinio jer više nije mogao izdržati. Budiša je prenio kako je na jednom mjestu u pismu Bušić napisao da više "nije mogao živjeti u Platonovoj pećini".

Bušić je hrvatski politički emigrant koji je zbog otmice američkog zrakoplova i postavljanja eksploziva, od kojega je neplanirano poginuo američki policajac, u zatvorima u SAD-u proveo 32 teške godine. Nakon mnogo uzaludnih pokušaja hrvatske politike, 2008. pušten je na slobodu i poslan u RH, bez prava povratka u SAD. Ovdje ga je čekala njegova supruga Julienne (puštena iz zatvora 1990.). Svečano dočekan, politički se angažirao, premda je ubrzo uvidio da ili ima previše idealizma u njemu ili je predugo izbivao iz Hrvatske. Prvo se bio angažirao kroz stranku Ruže Tomašić, HSP dr. Ante Starčevića, zatim kroz udrugu "Hrvatski plamen".

>>Što je Platonova špilja?

>>Bušić u oproštajnom pismu: Nisam mogao živjeti u Platonovoj pećini

>>Otmica vlastitog života za svoju domovinu Hrvatsku

>>Pismo Zvonka Bušića iz zatvora 2005. godine

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije