Petar Ivancov

Slanje dodatnih britanskih vojnika u BiH tijekom izbora šalje pogrešnu poruku o BiH

09.06.2018.
u 19:36

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov smatra da upućivanje pojačanja EUFOR-u tijekom općih izbora u BiH šalje pogrešnu poruku kako za BiH, tako i za međunarodnu zajednicu, jer se stječe dojam da je situacija u zemlji napeta i zahtijeva međunarodno angažiranje, što, kako kaže, nije točno.

Govoreći o slanju dodatnih 40 britanskih vojnika u BiH tijekom općih izbora, Ivancov je rekao Srni da ne zna čime se rukovodio operativni komandant EUFOR-a pri donošenju takve odluke.

"Skrenuli smo pažnju na izjavu britanskog tajnika za obranu Gevina Vilijamsona. Vidjeli smo i pojašnjenje britanskog veleposlanstva da ta misija nije usmjerena protiv Rusije i da se vojnici šalju na zahtjev EUFOR-a. Ostavimo tezu o malignom utjecaju na savjest državnog tajnika, osobito jer smo više puta govorili o našoj ulozi ovdje", rekao je Ivancov, javlja Srna. 

Ruski veleposlanik u BiH izrazio je zabrinutost zbog ove odluke, naglašavajući da takvo kadrovsko jačanje u ovom trenutku nije neophodno.

"Vidimo da su ti planovi već izazvali oštru reakciju u Republici Srpskoj. Slanje 40 specijalista s obaveštajnim funkcijama u BiH se u Republici Srpskoj interpretira kao pokušaj miješanja u izbornu kampanju", ukazao je Ivancov.

Ruski veleposlanik je podsjetio da je u nedavnom kominikeu Upravnog odbora PIC-a naglašeno da izbori trebaju biti slobodni i pošteni, a to, istovremeno, podrazumijeva suzdržavanje od bilo kakvih aktivnosti koje bi se mogle shvatiti kao pokušaj uplitanja u izbornu volju građana.

Britanski "Times" objavio je da će Velika Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružiti Misiji EU i NATO-a u BiH kako bi "spriječili rusko miješanje u listopadske izbore".

Isti izvor je naveo da će britanski ministar obrane Gevin Vilijamson o ovome obavijestiti 28 ministara obrane zemalja članica NATO-a na sastanku u Bruxellesu, te da će istaknuti i kako će taj potez potvrditi važnu ulogu Velike Britanije za europsku sigurnost. 

Iz britanskog veleposlanstva Srni je jučer rečeno da Velika Britanija ne šalje dodatnih 40 vojnika u misije EU i NATO-a u BiH radi "sprečavanja uplitanja Rusije u opće izbore u listopadu", već da je odgovorila na zahtjev operativnog komandanta EUFOR-a za upućivanje tih vojnika kako bi se unaprijedili kapaciteti EU snaga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije