Institucije

Selimović: Vrijeme je da se OHR uozbilji, krši se mirovni sporazum

Parlament
23.03.2013.
u 12:24

Selimović ocijenio kako je plan koji ima OHR u cijelosti neprihvatljiv

Sustav vlasti u Federaciji BiH je potpuno blokiran i jedino rješenje za izlazak iz krize u svojim rukama drži visoki predstavnik Valentin Inzko koji se do popodnevnih sati jučer nije oglašavao. Ako je i bilo nekih dvojbi o mogućnosti institucionalnog rješenja krize, one su blokadom izbora Šahbaza Džihanovića za suca Ustavnog suda FBiH potpuno iščezle. Potvrdio nam je to i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović.

Opstrukcija Daytona

-Krug je potpuno zatvoren i proces je blokiran. Jedino rješenje je uključivanje OHR-a. Ovo što je uradio Klub Bošnjaka u Domu naroda, odnosno SDA s nekoliko bivših esdepeovaca, izravna je opstrukcija Daytonskog i Washingtonskog sporazuma. Samim tim ovo je sad izravna nadležnost visokog predstavnika. On ovu situaciju može razriješiti vrlo jednostavno tako što će objaviti da je Šahbaz Džihanović imenovan za suca Ustavnog suda. OHR mora preuzeti odgovornost i vrijeme je da se uozbilje. Mi smo u stanju potpunog urušavanja institucija Federacije, upozorava Selimović. Trenutačno u Federaciji ne može funkcionirati Ustavni sud, Vlada je razriješena, a nakon toga je izveden i puč, a upitno je i dalje funkcioniranje Parlamenta, jer se njegove odluke ne mogu provoditi. Selimović kaže kako SDP i druge stranke parlamentarne većine nemaju nikakav plan B. “Jasno je”, kaže, “da premijer Nikšić više neće sazivati sjednice Vlade, a da ministri iz SDP-a neće sudjelovati na sjednicama koje saziva netko drugi. Vjerojatno više neće zasjedati ni Parlament dok se situacija ne razriješi”.

Loš plan OHR-a

-OHR ima potpuno loš neprihvatljiv plan, kao kako je sad neophodno formirati nekakvu koncentracijsku vladu u kojoj će biti sve parlamentarne stranke. To je njihov plan B koji će se uhvatiti SDA kao veliki mirotvorci i demokrate i zamazivati oči javnosti. Mi mislimo da to nije nikakvo rješenje i nećemo sudjelovati u takvoj priči, ističe Selimović. Dok iz OHR-a poručuju kako analiziraju situaciju, više je nego očito da je Federacija Bosne i Hercegovine pred potpunim kolapsom. Ako su se do sada na razini izvršne vlasti mogle donositi i tehničke odluke, sad je i to dovedeno u pitanje.

Apsolutni kaos

Predsjednik Federacije nikada i nije imao legitimitet i kredibilitet, a Parlament je u poziciji taoca skupine bošnjačkih izaslanika u Domu naroda. Još jedna važna karika sustava - Ustavni sud nema kapacitet za odlučivanje o sve većem broju pitanja koja se tiču vitalnog nacionalnog interesa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije