PATRICK MOON:

SDP i HDZ moraju sjesti i ponuditi konkretna rješenja

moon
VL foto
20.01.2011.
u 08:26

SAD nemaju favorita u formiranju vlasti, a ono što mi želimo jest jaka koalicija koja je predana reformama i koja će zemlju izvesti na put članstva u Europsku uniju

Naš je stav da će 2011. godina biti jako važna za BiH. Nažalost, u protekle četiri godine bilo je mnogo propuštenih prilika, bilo je stagnacije u političkom procesu, a nakon posljednjih izbora ovo je godina biti ili ne biti za BiH, kada je riječ o izlasku zemlje na put integracije u EU. Ne postoji druga opcija za BiH i zato su SAD i međunarodna zajednica čvrsto opredijeljeni da podrže bh. vlasti na tom putu. No, to zahtjeva određene reforme unutar BiH. Čim se uspostave, nove vlasti se moraju pozabaviti pitanjima državne i vojne imovine te reformom ustava, posebno u vezi s presudom u predmetu “Sejdić i Finci”. Mislim da se napredak može postići i to će zahtijevati dijalog, pregovore, kompromis, kazao je američki veleposlanik u BiH Patrick Moon u razgovoru s novinarima dnevnih tiskovina.

Kako gledate na proces pregovora o formiranju vlasti u BiH nakon listopadskih izbora?

-Došlo je do određenog napretka, ali on je prilično spor. Ono što smo vidjeli do sada, previše je sitnog političkog manevriranja. Rezultati izbora jasno govore da građani žele angažman političkih lidera u ozbiljnim pregovorima i da izgrade vlasti koje će se pozabaviti reformama i stvoriti bolje uvjete za građane. SAD nemaju favorita u formiranju vlasti, a ono što mi želimo je jaka koalicija koja je predana reformama i koja će zemlju izvesti na put članstva u EU. Imamo situaciju da su se četiri stranke objedinile oko jedne platforme i mislim da je to dobar početak i ne bi bilo dobro da druge stranke odmah odbiju tu platformu. Mislim da su lideri te četiri stranke jasno kazali da su otvoreni za razgovore i pregovore u procesu koji bi mogao pomoći da se izradi koalicija zasnovana na toj platformi. Ukoliko drugi lideri imaju problema s tom platformom, trebaju predočiti vlastite ideje, jer bez toga se ne može unaprijediti proces. Jasno je da nam treba kompromisno rješenje do kojeg ćemo doći korak po korak. Politika SAD se nije promijenila. Mi jednako pristupamo svim etničkim skupinama i ne favoriziramo niti jednu od njih. Ako možemo pomoći njihovo objedinjavanje, mi ćemo to uraditi. SAD su mnogo investirale u BiH, politički i financijski. Mi nećemo odustati od tog ulaganja, promovirali smo demokraciju u multietničkom društvu kao naš cilj i nismo spremni prihvatiti neuspjeh.

Kažete da nemate političkih favorita, ali govorite samo o jednoj skupini stranaka okupljenih oko SDP-ove platforme. Što je s ostalim strankama?

-Ta platforma je okrenuta reformama i to je pozitivno. To ne znači da mi ne želimo podržati i druge koji idu reformskim putom, ali ne vidimo slične platforme drugih skupina. Ako postoje, trebaju ih obznaniti. Ovo je za sada jedina platforma koja je predočena i čini se kao dobar početak. Dakle, stranke se trebaju okupiti i raditi na tome i ako druge skupine stranaka trebaju predočiti svoje platforme, kako bi dobar dijalog mogao početi.

Blok okupljen oko SNSD-a, SDS-a, dva HDZ-a i SBB-a također ima određene stavove. Kako na njih gledate?


-Nemam nikakav specifičan pogled na taj blok stranaka, jer ne vidim nikakav dokument koje te stranke imaju. Ako imaju, želio bih ga vidjeti, ali glavno je da svi blokovi u ovoj zemlji počnu ozbiljne razgovore o uspostavi vlasti. Ne trebaju nam sastanci na kojima se ne postiže nikakav napredak.

Hoće li SAD podržati teritorijalnu reorganizaciju BiH, a prvenstveno rješenje koje bi predviđalo uspostavu trećeg entiteta?

-Bili smo vrlo jasni oko trećeg entiteta. Mi ne mislimo da bi to bio pozitivan korak i ne bi bio u najboljem interesu BiH. Podržavamo, naravno, prava hrvatskog naroda u BiH i želimo da Hrvati u BiH osjećaju da su njihovi interesi zaštićeni od vlasti, ali ići prema uspostavi trećeg entiteta - nije pravi put. Bosna i Hercegovina ima najsloženiju ustavnu strukturu i svi ukazuju na to da je država BiH potrebna funkcionalnija struktura, a treći entitet to nije. Postoje različiti načini da se zaštite prava hrvatskoga naroda, a koji ne uključuju uspostavu trećeg entiteta.

Je li ono što se posljednjih mjeseci događa oko uspostave vlasti u BiH, posebno ignoriranje većinske biračke volje Hrvata, daje nadu tom naroda da će njihova politička prava uistinu biti zaštićena?

-Mislim da hrvatske stranke u BiH nastoje osigurati da budu dijelom vlasti u BiH. Želimo vidjeti koaliciju koja će uključivati predstavnike sva tri naroda. Proces izgradnje koalicija je daleko od toga da bude gotov i uvjeren sam da ćemo vidjeti vladajuću koaliciju koja će uključivati i predstavnike hrvatskoga naroda.

Smatrate li da su HSP i NS Radom za boljitak legitimni predstavnici hrvatskog naroda i je li njihovim eventualnim sudjelovanjem u vlasti zadovoljena izborna volja Hrvata?

-Te dvije stranke sigurno imaju hrvatsku osnovu, predvode ih Hrvati, ali one, kao i mnoge druge, žele biti multietničke. Pitanje je hoće li koalicija uopće moći biti formirana s te dvije stranke. Želimo vidjeti vlast koja je posvećena reformama i koja će uključivati predstavnike sva tri naroda. U ovom trenutku mi se čini da nije moguće formirati vladajuću koaliciju od četiri stranke potpisnice koalicije i srpskih stranaka.

Vi uglavnom govorite o vlasti na državnoj razini, ali upravo je na sceni uspostava vlasti na federalnoj razini, koju SDP očito planira uspostaviti samo s potpisnicama svoje platforme?

-Uspostava vlasti na razini Federacije je vrlo važna, jer je upitno financiranje mnogih službi, plaće ljudi koji su glasovali na izborima.

To ne bi trebala biti odgovornost međunarodne zajednice, već domaćih političara koji moraju sjesti i ozbiljno razgovarati. Ne znam hoće li te četiri stranke formirati vlast u Federaciji. Pretpostavljam da je to moguće, ali oni to još nisu uradili.

U Federaciji je posebno izražen sukob SDP-a i HDZ-a BiH. Vjerujete li u mogućnost suradnje ove dvije stranke?


-Ja sam optimist. Imam veliko iskustvo u diplomatskim pregovorima i s te točke smatram da je moguće da te stranke uspostave jedan radni odnos. Oni to još nisu uradili, ali čini mi se da moraju razgovarati jedni s drugima.

Moraju sjesti za zajednički stol i to ne samo da razgovaraju, već da slušaju i nude konkretna rješenja za konkretna pitanja. Mišljenja sam da bi HDZ BiH trebao također izići s nekom platformom, kako bi proces ozbiljnih pregovora počeo.

Kako gledate na sve veći angažman nekih europskih zemalja u BiH, poput Njemačke? Kako SAD gledaju na to?

Da bi se BiH dalje kretala prema EU, potrebni su joj snažni odnosi sa zemljama članica Unije.

EU je najavila da će ojačati svoju misiju ovdje i znam da rade na tome. Nije neobično da se europske zemlje konzultiraju s političkim liderima u BiH i mislimo da je to pozitivan proces za bh. lidere i sigurno svako nastojanje koje može pomoći da se izgradi jača vladajuća koalicija treba pozdraviti.

Ključne riječi

Komentara 3

PA
park
15:52 20.01.2011.

Ovaj je pravi SDP -ovac , još samo crvenu petokraku opalit na čelo .

KI
kitikat
16:12 20.01.2011.

lose po Covica,otici ce u bespuce povijesne zbiljosti

Avatar bucalo
bucalo
00:11 21.01.2011.

pa tako je u normalnu svitu tko je jaci taj i tlaci eto to je poruka iz USA

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?