KAOS U FBIH

Sastanci o zakonodavnoj i izvršnoj vlasti bez Hrvata

Parlament
29.08.2013.
u 09:22

M. Čavara: O funkcioniranju izvršne vlasti ćemo razgovarati samo u Parlamentu

Svojevrsna pomirba između zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH najavljuje se ovih dana u Sarajevu. Pozivima o „zajedničkom djelovanju“ predsjednika, Vlade i Parlamenta FBiH, koje su još ranije upućivali Živko Budimir (SPP), Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB) i Adil Osmanović (SDA) priključio se i predsjedatelj Zastupničkog doma Fehim Škaljić (SBB), inicirajući sastanke s predstavnicima izvršne vlasti.

Partneri iz ‘platforme’

Iako su njihovi zastupnici, zajedno s HDZ-om, izglasali nepovjerenje aktualnoj vladi, čini se da su osim SBB-a i u SDP-u spremni na svojevrsnu kolaboraciju s istom tom vladom, a time i s nekadašnjim partnerima iz „platforme“ - SDA, Lijanovićima i HSP-om. Sa zadnje sjednice Predsjedništva SDP-a dana je puna potpora premijeru Nerminu Nikšiću i obvezani svi dužnosnici SDP-a da „rade na reformama i rješavanju ključnih problema.“ Iz toga se može zaključiti da će SDP nastaviti pravcem kojim se kreće zadnjih mjeseci, a to je suradnja s Lijanovićima, a vjerojatno i sa SDA, u donošenju odluka za koje i jedni i drugi i treći nađu interesa unutar Vlade FBiH. U ovoj neobičnoj smjesi vlasti, koju njezini akteri očito nastoje zadržati do sljedećih izbora, neće sudjelovati HDZ BiH. Odnosno sastanci zakonodavne i izvršne vlasti bit će bez HDZ-a BiH.

Neće se odazivati

Potpredsjednik stranke i šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara kaže da se on neće odazvati pozivima za sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti. - To nema nikakvog smisla. Mi smo toj vladi izglasali nepovjerenje. Postojeća Vlada radi temeljem odluka koje se dogovaraju na principu raspodjele novca i što koja stranka dobiva. Ne znam što bismo mi s njima dogovarali. Ja sam predlagao održavanje sjednice Zastupničkog doma na kojoj bi razgovarali o problemima funkcioniranja izvršne vlasti, kazao je Čavara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?