RASTE BROJ OBOLJELIH OD KARCINOMA

Samo za citostatike planirana čak 44 milijuna maraka

lijekovi
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
14.02.2014.
u 09:44

Na listu je uvršten novi lijek everolimus za liječenje pacijenata s uznapredovalim karcinomom bubrežnih stanica

Lista besplatnih citostatika u Federaciji je svake godine sve veća. Usporedo s rastom spomenute liste raste i broj oboljelih od karcinoma, kao i troškovi liječenja. Kako su nam rekli u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, odlukom o listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH (“Službene novine Federacije BiH” br. 89/13) od 13. 11. 2013. godine nije bilo skidanja lijekova iz skupine citostatika.

Širenje liste

- Naprotiv na listu je uvršten novi lijek everolimus za liječenje pacijenata s uznapredovalim karcinomom bubrežnih stanica, kao i značajan broj novih jačina za lijekova koji su se već nalazili na listi. Trenutno je na listi 67 lijekova iz skupine citostatika od kojih je 11 s posebnim režimom propisivanja - rekli su nam u Zavodu. Sredstva namijenjena za citostatike u 2013. godini se nisu smanjivala u odnosu na ranije godine i ukupna potrošnja iznosila je oko 44,000.000,00 KM. - Planirani iznos za 2014. godinu je u istim okvirima i teško ga je precizno definirati s obzirom da se nažalost stalno povećava broj pacijenata, a samim tim se vrši i rebalans plana - naglasili su u naši sugovornici iz Zavoda.

Prigovor pacijenata

Ipak, u brojnim slučajevima se događa da pacijenti moraju sami kupovati potrebne citostatike. - Odredili su mi da moram primiti pet doza terapije i sve moram sama platiti. Jedna doza košta 1000 maraka - govori nam jedna naša čitateljica kojoj je nedavno dijagnosticiran karcinom. U Zavodu kažu kako se nestašice pojedinih lijekova mogu pojaviti, ali kako će se svim pacijentima refundirati sredstva za lijekove koji se nalaze na listi Fonda solidarnosti Federacije BiH.

- Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH refundira troškove za lijekove s Liste lijekova Fonda solidarnosti ako ih pacijenti sami osiguraju u slučajevima deficitarnosti lijeka na tržištu i po cijenama iz ugovora s veledrogerijama/dobavljačima postignutim u postupku javne nabave - poručili su iz Zavoda.

U SKB-u Mostar su nam rekli kako je način rada i propisivanja potrebnih lijekova isti već dugo vremena, te kako se čini sve kako bi potrebe za citostaticima bile zadovoljene. - Ako se nestašica pojedinog lijeka pojavi, pacijenti ih kupuju, a kasnije im se novac refundira. Za sada nema većih problema - rekli su nam u mostarskoj bolnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije