Prva pričest

Sakrament koji je važan praktični čin vjerskog i duhovnoga života

Pricest
VL FOTO
08.04.2013.
u 10:21

U nekim župama je uz pričest podijeljen i sakrament krizme

Na Mali Uskrs ili Bijelu nedjelju, kad se slavi nedjelja Božanskog milosrđa, svečano je bilo u pojedinim katoličkim župama u nekolicini gradova diljem BiH, gdje je djeci podijeljen sakrament prve pričesti. Prvopričesnici su svojim recitacijama, čitanjima sudjelovali u misnom obredu u kojem su prvi put primili jedan od sedam sakramenata koji će kroz cijeli život biti važan praktični čin vjerskoga i duhovnoga života.

Mnoštvo mališana

Crkva svetog Mateja u Mostaru bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Crkvu je uz mnogobrojnu rodbinu ispunilo 70 mališana prvopričesnika koji su sa zanimanjem pratili propovijed don Pere Miličevića. Po završetku mise su kao darovi svoj djecu prvopričesnicima dodijeljeni mali anđeli da ih uvijek podsjećaju na ovaj sakrament. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, župa Široki Brijeg, misu je predvodio fra Dane Karačić a ukupno je bilo čak 139 prvopričesnika. Sakrament pričesti na Humcu u Ljubuškom, primilo je 132 djece, 66 djevojčica i 66 dječaka.

Misno slavlje predvodio je fra Tihomir Bazina uz suslavljenje humačkog župnika fra Ivana Borasa i fra Drage Vujevića. Cijelu svoju propovijed fra Tihomir je posvetio prvopričesnicima te im govorio o značenju i važnosti ovoga događaja te dodao: - Jednu stvar vas molim: nemojte zaboraviti da ste svake nedjelje pozvani sudjelovati na svetoj misi - naglasio je mladim vjernicima fra Tihomir Bazina. Iznimno svečano bilo je i u župi bl. Alojzija Stepinca u Orašju i župi svetog Vida Mučenika u Vidovicama. U župi Vidovice sakrament prve pričesti primilo je 9 prvopričesnika, dok ih je u župi Orašje bilo 14.

Pričest i krizma

Crkva sv. Franje u Čapljini bila je prepuna ljudi koji su pomno pratili podjelu sakramenata pričesti i krizme za više od 200 mladih Čapljinaca i Čapljnki. Misu je predvodio fra Bonifacije Barbarić te je sakrament pričesti primilo 50 prvopričesnika, a sakrament krizme 150 krizmanika. Uz mnoštvo vjernika te mladih prvopričesnika i krizmanika te njihovih kumova i roditelja, tijekom svečanog misnog slavlja nastupio je i veliki crkveni zbor te crkveni bend, a na radost slavljenika i njihovih pratitelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?