Kakanj

S tugom se oprostili od poginulih rudara

komemoracija rudarima
15.10.2015.
u 14:00

Na području Federacije BiH danas je dan žalosti, povodom rudarske nesreće u Rudniku mrkog uglja “Kakanj”, u jami Begići-Bištrani, u kojoj su smrtno stradala četiri rudara. 

Na komemorativnom skupu, održanom u Domu kulture u Kaknju, članovi obitelji, rudari i građani Kaknja oprostili su se od poginulih rudara Muhameda Sarača (47), Nermina Mušije (38), Mije Stojčića (39) i Sejada Gađuna (44), koji su smrtno stradali u rudarskoj nesreći u jami Begići-Bištrani. 

Prisutnima su se obratili Nezir Brkić, u ime Sindikata rudnika, v.d. direktor RMU Kakanj Kasim Alajbegović, predsjednik Saveza samostalnog sindikata rudnika FBiH Sinan Husić, načelnik Nermin Mandara, Šefik Džaferović i Marinko Čavara. 

- Bilo je rudarskih nesreća u Kaknju s više od stotinu poginulih rudara i kada je poginuo jedan rudar. Ovih dana nitko teže ne osjeća gubitak najdražih nego što osjećaju djeca, supruge i roditelji naših komorata. Djeca poginulih rudara u nesrećama koje su se događale kroz povijest kakanjskih rudnika nikad nisu bila sama i sve ćemo učiniti da i ova djeca imaju takav put, kazao je Kasim Alajbegović. 

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra istaknuo je da su djeca razlog što se rudari vraćaju u jame, a "jame su naša sudbina, one donose i svjetlo i mrak, život i smrt, sreću i tugu". 

- U ime Federacije BiH izražavam iskrenu sućut. Bol koju osjećate želim podijeliti s vama, kao i cijela Bosna i Hercegovina. Koliko god se trudili, znam da je za vas vrijeme stalo, stale su transportne trake u rudnicima. Ljudski je da smo danas tužni, ali imamo razloga biti i ponosni na ljudske veličine od kojih nas je smrt rastavila, istaknuo je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. 

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović je rekao kako je "teško naći riječi kojima se može ublažiti bol zbog odlaska naših najmilijih, i cijela BiH zna da najteži dio posla obavljaju rudari". 

Telegrame sućuti obiteljima i kolektivu Rudnika mrkog uglja Kakanj uputile su entitetske i državne institucije, rudnici, i mnoga javna poduzeća, sindikati i brojni pojedinci. 

Nakon održavanja komemorativne sjednice za poginule rudare, ispred Čaršijske džamije u Kaknju klanjala se zajednička molitva za Muhameda Sarača, Nermina Mušiju i Sejada Gađuna. Tijela poginulih rudara islamske vjere nakon molitve su prevezena u mjesta Ričica kod Kaknja, Lučani kod Zenice i Veliki Trnovci kod Visokog gdje su oni živjeli, a ukopi su obavljeni na mjesnim grobljima. 

Pokop poginulog rudara Mije Stojčića, na zahtjev obitelji obavit će se sutra u mjestu Ratanj kod Kaknja, jer se čeka dolazak članova obitelji koji žive izvan Bosne i Hercegovine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?