Kolovoz

Roditelji dižu kredit da bi školovali svoje dijete

besparica,lova,novac,euri,kredit,dug,euro (1)
Thinkstock
13.08.2013.
u 09:20

Studiranje je skupo, slažu se roditelji, želja da djeci omoguće školovanje jača je od njih samih i zato se žrtvuju da od njih stvore akademske građane

Vrućine koje ovih dana žare bh. tlo ne mogu nas potpuno odmaknuti od problema s kojima se svakodnevno susrećemo. Kolovoz je, još malo je ostalo do početka nove akademske godine za studente, a roditeljima se već diže kosa na glavi. Kreću pripreme za školovanje, a za onu prvu fazu potrebno je izdvojiti od 600 do 750, negdje i više maraka za plaćanje jednog polugodišnjeg semestra.

Preveliki izdaci

Mnogi će se odlučiti ovu fazu srezati na dva dijela budući da im financijska situacija onemogućava da to naprave odmah. Pa onda je još na redu potrebna literatura, pa prva stanarina ili pak putni troškovi ako će vozariti..., i tako redom. - Dijete je kroz cijelo srednje školovanje postizalo odlične rezultate i zato bi mi bilo žao da ga nisam upisala na fakultet. A sada sam svjesna o kolikim se tu izdacima radi i bili smo prisiljeni podignuti mikrokredit od 2000 maraka tako da izguramo ovu situaciju. Muž je jedini stalno zaposlen, ja povremeno i jednostavno nismo imali izbora. Nije mi žao ako moj sin opravda ovaj naš trud. Jedino sam ogorčena cijenama školovanja koje su nevjerojatno visoke, govori nam jedna majka koja svog sina brucoša sprema za fakultet. Ističe kako će stanovati s još jednim vršnjakom u Mostaru, a cijena stana iznosi 400 KM mjesečno, u što su uključene režije. - Svjesni smo i muž i ja da ćemo sada morati puno više raditi. Imamo još djece, ali ovo nam je prvo koje kreće na fakultet. Nadamo se da će sve biti dobro - kaže nam.

Novac vraćaju i tri godine

Iz mikrokreditnih organizacija najlakše je dobiti novac, ali što je i logično najteže ga je vraćati. - Obraća nam se puno ljudi jer znaju da ćemo im pomoći i da ćemo iznaći rješenje na osnovi bilo čega ako je situacija u obitelji i malo teža. Dobar dio njih traži novac kako bi školovali svoju djecu, i to nije nikakva sramota. Naprotiv, to je pametno ulaganje u budućnost. U razgovoru nam kažu ono čega smo svi svjesni, a to je da su cijene školovanja previsoke. Može se kazati da fakultete financiraju studenti, ali što je, tu je, kažu nam u jednoj mikrokreditnoj organizaciji. U prosjeku roditelji podignu 1500 KM, pa znaju razvući vraćanje ovog iznosa i na tri godine što iznosi, ovisno o organizaciji, oko 60 KM mjesečno. S obzirom da je to ulaganje u budućnost, roditelji će za svoje dijete sve učiniti, ali je na djeci da im učenjem i predanim 
radom vrate višestruko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?