RIJEŠENO

Rimac premijer, nova Vlada u HBŽ-u nakon sedamnaest mjeseci

Čović
VL FOTO
22.02.2012.
u 11:05

Uz potporu čelništva dviju stranaka ipak je napravljen pomak kako bi se okončala prava agonija

Vodstva dvaju HDZ-a postigla su dogovor o uspostavi Vlade Hercegbosanske županije, o čemu su trajali prijepori čak šesnaest i pol mjeseci od održanih općih izbora u Bosni i Hercegovini, objavili su sudionici razgovora. 
Sa članovima Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegbosanske županije sastanak je održao predsjednik te stranke Dragan Čović.

Potajni razgovori

U proteklih nekoliko dana dva HDZ-a približila su svoje stavove o formiranju nove izvršne vlasti, pa, kako nam je rečeno i podjele funkcija, no službenog odgovora na glavno pitanje, prihvaća li HDZ BiH aktualnog premijera Nediljka Rimca za novog mandatara nije bilo do ovoga sastanka. Od ovog sastanka i izjave Branka Ivkovića, predsjednika ŽO-a HDZ-a BiH, i to je poznato. 
- Ako ga predloži njegova stranka, mi ćemo ga podržati. Dobit će našu jednoglasnu potporu, rekao je Ivković. 
Uz dva HDZ-a županijsku izvršnu vlast činit će SNSD i SDA, s kojima tek predstoji usuglašavanje svih pitanja, istaknuo je Ivković te dodao da će, kada završe taj proces, uslijediti zakazivanje Skupštine i izbor Vlade. Očekuju da će to biti najkasnije do kraja idućega tjedna.
Na novinarsko pitanje koliko je HDZ BiH odgovoran što se u ovoj županiji gotovo 17 mjeseci čeka na uspostavu vlasti, Dragan Čović je odgovorio da svi snose odgovornost. 
- Apsolutno nitko ne može izbjeći svoju odgovornost, međutim ima i ona druga dimenzija. Mi smo na ovom prostoru bili formalno oporba u protekle četiri godine, pa u tom duhu smo se i ponašali. Što se odgovornosti tiče, ja osobno mislim da je neodgovorno, uopćeno, sedamnaest ili šesnaest mjeseci ne imati Vijeće ministara, imati nelegitimnu Vladu Federacije, ili ne imati uopće Vladu u HBŽ-u, znači apsolutno nitko ne može izbjeći svoju odgovornost, rekao je Čović. 
Stranke koje će sudjelovati u izvršnoj vlasti u Skupštini HBŽ-a (HDZ BiH, HDZ 1990., SDA i SNSD) imaju 16 ruku, a za imenovanje Vlade potrebno ih je 17.

Traži se 17.

Tko će biti taj jezičak na vagi od sudionika sastanka se nije uspjelo doznati.
Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990. Boro Krišto rekao je da će uz Rimca ova stranka imenovati još jednoga ministra, dok će HDZ BiH imati trojicu ministara.

Po jedno ministarsko mjesto iz reda srpskog naroda pripast će Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, dok će bošnjačko ministarsko mjesto preuzeti Stranka demokratske akcije (SDA). HBŽ je jedina županija koja do sada nije dobila novu Vladu.

Ključne riječi

Komentara 2

TT
ttolic
12:32 22.02.2012.

Vodstva dvaju HDZ-a su prije 17.mjeseci postigla dogovor o formiranju vlasti u ovoj županiji.Tek sada je D.Čović,neću da ulazim u detalje zašto,uspostavio red u svojoj kući.Pitanje je je li još sve završeno.

GR
grgo1
23:34 22.02.2012.

ma vi niste niti majmuni i u njih se zna gazda vi ste kreteni ali hvala bogu ipak morate slušati gazdu znači ne mislite svojon glavnm ili ste zlonamjerni u svakom slučaju idioti ste kada čovjek iz mostara više štiti interes naroda koji je vami dao povjerenje a ne njemu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?