HELEZOVA REVIZIJA

Revizorima i po 2500 KM, a njihovim vozačima 1700

helez
VL FOTO
10.04.2012.
u 11:53

Branitelji na nelegalan način ostaju bez primanja, a revizija stvara nove troškove

Proces revizije korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH izaziva brojne političke i socijalne posljedice. Međutim, ono na što se često zaboravlja su financijske implikacije cijelog procesa koji se odvija traljavo, sporo i uz obilje pogrešaka. Iz resornog federalnog ministarstva tvrde kako će revizija donijeti značajne uštede u entiteskoj blagajni, ali pri tome prešućuju koliko porezne obveznike u Federaciji košta rad revizijskih timova i njihovih “suradnika” na terenu.

Troškovi revizora

Prema mjesečnim podacima s kraja prošle godine, rad revizijskih timova plaćamo više od 85 tisuća maraka. Riječ je o dnevnicama koje revizori, njihovi pomoćnici i vozači dobivaju za rad na terenu. Tako su troškovi, odnosno dnevnice, 15 asistenata koji su radili na pripremi i organizaciji nekakvog seminara Federaciju koštali oko 3400 KM. Skoro četiri puta više novca se iz poluprazne entitetske blagajne moralo izdvojiti za mjesečne troškove vozača revizijskih timova. Ukupno je na putne troškove i dnevnice vozača otišlo 12.100 maraka, a neki od njih 13 “zaradili” su i po dvije prosječne plaće u Federaciji, odnosno više od 1700 KM. Troškovi tromjesečnih naknada za djelatnike angažirane na ugovor o djelu za razdoblje srpanj - rujan prošle godine koji su radili na poslovima revizije također su vrlo zanimljivi. U spomenutom razdoblju na poslovima revizije po osnovi ugovora o djelu Federalno ministarstvo za pitanja branitelja angažiralo je 41 osobu.

Osiromašili blagajnu

Njihov rad je entitetsku blagajnu osiromašio za približno 52.500 maraka. Može se zaključiti kako je rad na reviziji braniteljske populacije među unosnijim poslovima u Federaciji, jer su pojedinci angažirani u ovom procesu za nekoliko dana rada dobili i više od 2500 maraka. Iako na popisu prednjače pravnici, zanimljivo je da se među angažiranim osobama koje rade na reviziji nalaze i politolozi, profesori jezika i književnosti, kao i pojedinci sa srednjom stručnom spremom. Osim njih, u procesu revizije angažiran je i veći broj volontera. U spomenutom vremenskom razdoblju bilo ih je ukupno 17, a za svoj rad su iz entitetske blagajne, odnosno namjenskih sredstava za reviziju braniteljske populacije, dobili nešto više od 17.700 maraka. Među volonterima su diplomirani pravnici, ekonomisti, novinari, koji su osim “dragocjenog radnog iskustva” radeći na reviziji zaradili u prosjeku po tisuću maraka. Svi navedeni troškovi možda i ne bi bili sporni kada bi rezultati revizije bili bolji. S druge strane, sve je veći broj onih koji ostaju bez naknada zbog nelegalnih radnji.

Ključne riječi

Komentara 3

ŠK
škripari
17:38 10.04.2012.

Neče ovaj ministar dobro završit nije ni jegov prethodnik meni se ćini da on misli da ga se ljudi boje kako njega tako i njegovih pomonika samo da pitam ministra koliko Hrvata prima išta od tog kolaća pa branitelji su uvjek bili sladak zalogaj politici ovo sa revizijom je potpuni promašaj i teško če se ministar izvući a pravi branitelji i invalidi da su se pitali nebi Helez ni slićni njemu nikad smjeli dirnut HRVATSKI papir gdje stoji podatak o pripadniku postrojbe- i stradanja ali šta je tu je sad su na redu bošnjaci Srebrenica Foća Goražde Itd nemože se Hrvatima prićati njih nečemo a vas hoćemo zato je ovo unaprjed osuđeno na debeli pad sa ministrom samo mu želim da se oporavi od posljedica rata i mućenja koje je prošao od svoje vojske ili pol. neistomišljenika ali su isti narod testise pod bubrege i malo loze par litara

MO
mošnjo
17:39 10.04.2012.

neznam zasto se blamiraju i novinari , i invalidi....trebaju pomoci da se revizija sto uspjesnije zavrsi....lazni invalide izbaciti iz prava...a ima ih pola...i vise...da pravi invalidi mogu zivjeti ko ljudi...potpora G.Helezu....samo naprijed...nek se zamisle one gnjide koje vec 15 godina primaju nelegalne mirovine ...oni su rakl rana bih drustva...bolje da njih odstranimo nego da svi propadnemo...

Avatar Axel
Axel
10:37 11.04.2012.

Aministrator nije pjesnicki orjentiran (dlomak stihova je bio svima razumljiv,narodskim jezikom), pa izbrisa post. Mozda drugi put da stavim BENAKOVICA,IBLERA,SIMICA;... Ali nemogu da ne odgovorim, Mosnjo vidim da si dobro emotivno vezan uz Heleza pa ti savjetujem da odes ilii budes nazrocan kao neovisan posmatrac na komisijama koje se vrse,pa da vidis ko kako prode i kojiko KOSTA da prodes! Uvid mozes dobiti i u SBZ (koja je najvise na udaru), kakda pogledas ko je otisao na komisiju i na koji nacin,i kome je ekspreksno uradeno rjesenje. Tek onda,komentarisi clanak!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?