Smještajni kapaciteti popunjeni

Rekordan broj turista u TŽ: Zabilježene posjete iz cijelog svijeta

tuzla, panonica
08.08.2023.
u 21:27

"Zabilježene su posjete iz gotovo svih krajeva svijeta, dakle, iz Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike, zemalja Bliskog Istoka, Australije, Novog Zelanda i mnogih drugih“, tvrdi Irma Nišić iz Turističke zajednice grada Tuzla

U Tuzli je ove godine oboren rekord broja turista. Zabilježene su posjete iz cijelog svijeta, a smještajni kapaciteti su od početka sezone popunjeni.

U Tuzli je prije pojave pandemije, 2019. godina bila rekordna po turističkom prometu. Za samo šest mjeseci ove godine taj rekord je oboren i broj noćenja povećan za 30 posto. Tome najviše doprinose kapaciteti tuzlanske zračne luke, navode iz Turističke zajednice, a bilježe se posjete iz cijele Europe, Danske, Norveške...

"Zabilježene su posjete iz gotovo svih krajeva svijeta, dakle, iz Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike, zemalja Bliskog Istoka, Australije, Novog Zelanda i mnogih drugih“, tvrdi Irma Nišić iz Turističke zajednice grada Tuzla, javlja BHRT.

Razlog rekordnom broju posjeta ove sezone nesumnjivo su Panonska jezera u Tuzli, specifična po tome što su smještena u samom jezgru grada.

"Lipanj je bio jako loš, preko 20 dana je padala kiša, ali je zato srpanj bio rekordan. Preko 163.000 posjeta smo realizirali u tom periodu. Sa svih strana su nam došli gosti u grad. Organizirane su posjete iz Hrvatske, Srbije... Naša dijaspora, naši građani, rasuti po cijelom svijetu, došli su u Tuzlu“, kazao je Maid Porobić, direktor JKP "Pannonica" Tuzla.

Od početka sezone tuzlansku jezeru je posjetilo ukupno 205.000 osoba. Nezaobilazna atrakcija u Tuzli je i turistički vlakić koji omogućava posjetiteljima svih generacija da upoznaju znamenitosti grada.

"On je ove godine jako dobro posjećen, popunjen. Njegovo radno vrijeme je svaki radni dan od utorka do nedjelje“, objašnjava Nedžad Malikić, direktor JKP "Saobraćaj i komunikacije" Tuzla.

Vlakić kreće s Trga slobode i prometuje do Panonskih jezera.

"Ono što Tuzlu karakterizira je i mnoštvo projekata i manifestacija, kako domaćeg tako i regionalnog karaktera, pa samim tim privlače i nove strukture turista“, dodala je Nišić.

U odnosu na rekordnu 2019. godinu, povećano i prosječno zadržavanje turista i iznosi dva do tri dana, a smještajni kapaciteti i u svim privatnim objektima su popunjeni cijelu sezonu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije