Odluka Vlade ZHŽ

Raste iznos novčanih naknada za razvojačene branitelje i civilne žrtve rata u ZH županiji

isplata mirovina
26.01.2024.
u 08:32

Za obračun i isplatu naknade razvojačenim braniteljima i supružnicima umrlih razvojačenih branitelja za razdoblje siječanj – lipanj 2024. koeficijent se s dosadašnjih 1,20 povećava na 1,40

Razvojačeni branitelji i supružnici umrlih razvojačenih branitelja u Zapadnohercegovačkoj županiji uskoro mogu očekivati povećanje mjesečne naknade, a rast stalne novčane potpore čeka i civilne žrtve rata. Bit je ovo nekih od najvažnijih odluka donesenih na jučer održanoj sjednici Vlade ZHŽ-a koja je, uz ostalo, raspravljala i usvojila niz drugih zaključaka i materijala, piše Večernji list BiH.

Koeficijent

Vlada je, kada govorimo o braniteljskoj populaciji, utvrdila koeficijent za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i supružnicima umrlih razvojačenih branitelja za razdoblje siječanj – lipanj 2024. Za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i supružnicima umrlih razvojačenih branitelja za razdoblje siječanj – lipanj 2024. godine koeficijent se s dosadašnjih 1,20 povećava na 1,40. Na temelju tog koeficijenta i iznosa, koji je propisan člankom 37. Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, utvrdit će se visina iznosa mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima za razdoblje siječanj – lipanj 2024. godine.

Također, izmijenjena je i odluka o utvrđivanju osnovice i visine za naknade iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom. Ovom odlukom uvećana je visina stalne novčane potpore tako da potpora iznosi 200 KM umjesto dosadašnjih 180 KM. Vlada je donijela i program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Tekući prijenosi za udruge branitelja" utvrđenih proračunom ZHŽ-a za 2024. Razdoblje realizacije programa je od 1. siječnja 2024. do 31. prosinca 2024., a ukupna vrijednost 250.000 KM. Navedena sredstva raspoređivat će se u skladu s programom odobrenih sredstava, i to: za sufinanciranje programa rada temeljnih udruga u iznosu od 121.200 KM i za interventna sredstva koja će se koristiti kao potpora programima i projektima za hitne i nepredvidive slučajeve koji nisu obuhvaćeni u javnom pozivu u iznosu od 128.800 KM. Namjena ovog programa je sufinanciranje programa rada temeljnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, registriranih na županijskoj razini.

Razvoj poljoprivrede

U kontekstu točaka dnevnog reda koje su se odnosile na gospodarstvo Vlada je donijela odluku o prijenosu sredstava "Tekući prijenosi Agenciji za privatizaciju Zapadnohercegovačke županije" utvrđenih proračunom za 2024. u iznosu od 250.000 KM. Ministarstvo gospodarstva ZHŽ-a sredstva iz ove odluke doznačit će na račun Agencije tromjesečno u iznosu od 62.500 KM.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije