Razgovori s bh. vlastima

Ramljak sutra u Sarajevu oko krize u Agrokoru

Ante Ramljak, the restructuring expert appointed by the Croatian government to lead the process is seen at Agrokor's headquarters in Zagreb, Croatia, April 21, 2017. Picture taken April 21, 2017. REUTERS/Antonio Bronic
26.04.2017.
u 08:00

Povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak doputovat će sutra u BiH kako bi s predstavnicima vlasti razgovarao o krizi u tom koncernu. Ramljak bi se sutra u Sarajevu trebao sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem te drugim dužnosnicima u tijelima vlasti koji su do sada izražavali zabrinutost zbog mogućeg odljeva kapitala iz BiH kako bi se pokrili dugovi “Agrokora” u Hrvatskoj. Očekuju se razgovori o poslovanju Agrokorovih kompanija u BiH koje osiguravaju radna mjesta za više od pet tisuća zaposlenih. Nositelj poslovnih aktivnosti Agrokora u BiH je trgovački lanac Konzum koji posluje kao samostalna tvrtka. Najveći dio poslovanja Agrokorove tvrtke-kćeri u BiH ostvaruju na području FBiH. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u Agrokoru ispostavilo se kako su dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutačno na razini od oko 130 mil. KM. Agrokorove tvrtke u BiH pri tom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak suradnje uz uvjet da im se pruže jamstva za redovno plaćanje isporučene robe. Konzum u FBiH ima široku mrežu dobavljača i u sadašnjoj konstelaciji nabave svi dobavljači, a posebno domaći proizvođači, potencijalno su ugroženi. Neplaćanja obveza u roku dobavljačima uzrokuju probleme vezane uz obnovu proizvodnoga ciklusa, njihovu konkurentnost i tržišno pozicioniranje, navodi se u informaciji o mogućim posljedicama za FBiH financijskih problema Agrokora, koju je načinilo Federalno ministarstvo trgovine. Tom Ministarstvu se do trenutka pisanja informacije nije obratio ni jedan bh. dobavljač s informacijama o poteškoćama u poslovnim odnosima s Konzumom BiH, kao ni sindikat radnika u trgovini s informacijama o otpuštanju radnika. Također, to Ministarstvo Konzum BiH nije informirao o eventualnim poteškoćama u svom poslovanju na tržištu FBiH. - U slučaju da se poteškoće u poslovanju Agrokora iz RH preliju i u BiH te prouzroče neizvršavanje obveza prema domaćim dobavljačima, radnicima i javnim prihodima, postoje zakonski mehanizmi zaštite interesa, koje će nadležna tijela poduzeti, ističe se u informaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije